06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Blog

Gerda’s krokante frietjes in koolblad

Gerda’s krokante frietjes in koolblad

Het was afgelopen januari wanneer ik geen zin had om de deur uit te gaan. Het regende dat het goot, ik was helemaal uitgeblust na een behoorlijk drukke dag. Zelfs de lokale markt om de hoek was me teveel voor inkopen doen. Herkenbaar? Noodgedwongen deed ik een greep...

Lees meer
Gerda’s kakelverse eierplanten

Gerda’s kakelverse eierplanten

Het is schemer. Op het plein in de binnenstad doe ik nog een rondje over de markt. ‘3 doosjes frambozen voor 1 euro’ wordt er geschald over het marktplein. Eenmaal andermaal. De meeste kramen geven er voor die dag de brui aan. Het inpakken is gestart en de laatste...

Lees meer
Gerda’s glutenvrije oudejaars bollen!

Gerda’s glutenvrije oudejaars bollen!

2020 klopt al stevig op de deur en dat betekent een geheel nieuwe bladzijde in mijn schrijf carrière. Helemaal blanco en nog te vullen met 1001 avonturen en belevenissen. Een heerlijk gevoel verwarmt mij diep van binnen met dit idee. Blij word ik ervan. Dont’t miss...

Lees meer
De veelzijdige winterse knol!

De veelzijdige winterse knol!

De knolselderij vindt vooral zijn weg naar de snert of erwtensoep, maar kan op zoveel meer manieren op je etensbordje terecht komen. Bijvoorbeeld als super gezonde frietjes of als smaakvolle zachte puree in je stamppot of gewoon als snelle romige selderijsoep....

Lees meer
Gerda’s power to the pieper

Gerda’s power to the pieper

Madeira Bijna dagelijks wordt de aanvoer van producten aangezuiverd in de villa. Een blik in de voorraadkasten en een kort overlegmoment en vervolgens met de privé chauffeur richting de supermarkt. Inkopen doen en zorgen voor verse aanvoer van groenten en fruit....

Lees meer
Gerda’s wentelteefjes uit grootmoeders tijd

Gerda’s wentelteefjes uit grootmoeders tijd

Baksels en zoetigheden. Er is een ruim aanbod aan lekkernijen. Maar hoe maak je iets lekkers van restanten? Want nu het einde van de week in beeld komt is het verstandig met geen tot zo weinig mogelijk ‘left overs’ de eindstreep te behalen. Ieders keert dinsdag weer...

Lees meer
Gerda’s bom dia smoothie

Gerda’s bom dia smoothie

‘Goedemorgen’. ‘Lekker geslapen?’ ‘Thee of koffie?’ De 3 belangrijkste en meest gestelde vragen bij de krieken van de dag. Wanneer de slaap bijna uit de ogen verdreven is door een bekoorlijke douche en een enkeling zijn yoga- of meditatieoefening erop heeft zitten,...

Lees meer
Gerda’s bolo de caco van Madeira

Gerda’s bolo de caco van Madeira

Bolo de Caco. Eén van de lekkernijen van het eiland. Zelfs bij de koffie wordt deze geserveerd in een puntje. Bij de soep smaakt de bolo voortreffelijk. Maar ook gewoon als broodje kan hij dienst doen. De bolo is gemaakt van zoete aardappel. Fijn en zacht brood en...

Lees meer
Samen gaan we eetavonturen aan

Samen gaan we eetavonturen aan

Mijn zorg is dat het gezelschap goed gevoed wordt en tevreden het vervolg van de dag kan oppakken. En zo ook ’s avonds na het diner. Wanneer de buiken goed rond zijn gegeten wordt er een licht nagerechtje uitgeserveerd. Niet te zwaar omdat in de avonduren ook nog...

Lees meer
Dinner with 12 strangers

Dinner with 12 strangers

dine as strangers and leave as friends ’s Morgens om 06.30 uur gaat de wekker. Vroeg wakker worden is even wennen maar het doel is heilig namelijk het ontbijt klaar zetten voor het gezelschap, een hele week lang. En in mijn beleving hoort bij het ontbijt een...

Lees meer
Madeira

Madeira

De koffers zijn jammer genoeg weer leeg gehaald en staan op zolder. De zomerjurkjes zijn verruild voor de winterversies. En de zongebruinde huid laat zachtjes de zoete caramelkleur verschieten naar een vale lichtere teint, ondanks alle olie en een niet al te harde...

Lees meer
Gerda’s famous erwtensoep

Gerda’s famous erwtensoep

Je kent ze vast wel, van die snertdagen. Van oudsher had een snertdag een negatieve bijklank en het komt uit de scheepvaart. De restanten voedsel van de vorige dag werden doorgaans verwerkt tot snert. Zo vaak, dat het de scheepslieden de neus uit kwam. Gelukkig zijn...

Lees meer
Gerda’s gewonnen brood

Gerda’s gewonnen brood

Op het terras mijmerend met een verse kop koffie en kijkend naar de oceaan schiet mij ineens het verloren brood ofwel het gewonnen brood in de zin. Een zoete lekkernij in de vorm van een baksel zou het gezelschap op prijs stellen, zo kwam mij ter ore. Enkele verse...

Lees meer
Gerda’s Madeiriaanse groene salade

Gerda’s Madeiriaanse groene salade

’s Morgens vroeg bij het krieken van de dag sta ik deze week pardoes naast mijn bed. De wekker roept mij al vroeg uit de veren, want deze week ben ik de privé-kok voor een fijn gezelschap op Madeira. Het ontbijt net als het diner behoort tot mijn zorgtaken. Samen met...

Lees meer
Gerda’s yellow vitamin bomb

Gerda’s yellow vitamin bomb

Na een heel voorspoedige vliegreis naar Madeira is het genieten van zon, zee en een zeer aangenaam klimaat. De zon schijnt nu nog een beetje tussen de wolken door en het kwik stijgt al tot zo’n 25 graden Celsius. Het is winter op Madeira. En in mijn zomerjurkje...

Lees meer
Gerda’s trick or treat

Gerda’s trick or treat

Opstaan met een kop koffie, op de achtergrond buiten de geluiden van ruiten krabben horen, de kachel opstoken tot een behaaglijke temperatuur binnen, en de zon zien opkomen. Wat een heerlijk begin van de dag. Het belooft een zonnige dag te worden. Na de yogasessie...

Lees meer
Gerda’s sipel chutney

Gerda’s sipel chutney

Hjoed skriuw ik in stik yn het Frysk, om't ik ynspireart waar troch een gearkomst Festival B in de Lawei te Drachten ôfrûne sneintemiddei. Der wurde minsken meer bewust makke van iten en foaral fan lokaal itenswaar. En sa kaam het tot dit resept. Ien fan sipels....

Lees meer
Gerda’s trendy crackers

Gerda’s trendy crackers

Gezondheid staat met stip op nummer 1. Trendy is gezondheid ook, want in bijna ieder tabloid, artikel, krant of op radio en televisie komt een item over gezondheid voorbij. In alle leeftijdscategorieën speelt gezondheid een rol. En voeding speelt daarin een grote rol....

Lees meer
Gerda’s vega slow soep

Gerda’s vega slow soep

Dat de verkering dik aan is valt te lezen in deze blog. Elfie en ik. Nu we een in een nieuw jaargetijde zijn beland, komen er ook andere recepten voorbij. Kruidige varianten met herfst- en wintergroenten. Vandaag ga ik de langzame versie van Elfie op de proef stellen....

Lees meer
Gerda’s herfstige appeltaart

Gerda’s herfstige appeltaart

Een druilerige ochtend op de camping. De bewolking hangt zwaar in de lucht waardoor al het groen nog beter zichtbaar wordt. Tussen de struikgewassen vind je nog enkele knalrode bramen. Echt waar. De vlierstruiken leveren ook nog de laatste rijpe bessen. Het is de...

Lees meer
Gerda’s Griekse vega moussaka

Gerda’s Griekse vega moussaka

’s Avonds na een lange dag toeren naar praktisch alle uiteinden van het eiland Kreta – Gramvoussa met de roze zandstranden, Vai met het palmbomenstrand en Plakias met de meest indrukwekkende passage door de kloof – strijken we doorgaans neer in het lokale restaurantje...

Lees meer
Gerda’s brunch Greeky style

Gerda’s brunch Greeky style

De zon schijnt al flink en de temperatuur heeft al ruim 26 graden bereikt. De golven breken tegen de ruige kustlijn waarin het gesteente van rotsen overheerst. Met het breken van de golven reiken de bruisende spetters tot aan mijn blote voeten. Kreta. Onder een...

Lees meer
Gerda’s gouden bramentijd

Gerda’s gouden bramentijd

Het is bramentijd in Nederland! Na een werkdag klussen is het heel fijn om nog even outdoor te struinen. De bramen zijn nu toch echt rijp aan het worden. Vandaar dat ik met een plastic emmertje aan het stuur op de fiets naar betreffende locatie fiets. Eerder heb ik ze...

Lees meer
Gerda’s Chocolava

Gerda’s Chocolava

Throwback to Sweden. De restanten uit de beker worden helemaal afgeslobberd. In de mondhoeken tref je nog kleine zoete donkere dotjes aan. De tong buitenboord en de hele mond aflikkend, rechts omhoog, langs de snor, de mondhoek, naar onderlip en weer naar rechts. Zo...

Lees meer
Gerda’s Zweedse zomerrisotto

Gerda’s Zweedse zomerrisotto

’s Avonds samen dineren met onze Zweedse vrienden. Ruim vier weken werken, eten, erop uit trekken, lief en leed delen en nieuwe avonturen beleven.  Het was een feest net als het gezamenlijke diner. Op het podium had ik de tafel gedekt, daar zouden mijn gasten zich...

Lees meer
Gerda’s liefde in de mix: jam uit Zweden

Gerda’s liefde in de mix: jam uit Zweden

Het is aan. Dik aan. Tussen mij en mijn thermomix. Samen maken we de mooiste avonturen mee. Van zacht zoet naar heel erg pittig. Van heel zacht en romig naar harde stukjes pitten. Van soep naar cake. Van slow naar very fast. Van Nederland naar Zweden en straks naar...

Lees meer
Fika met Gerda

Fika met Gerda

Het miezerde en de lucht was grauw en grijs. Het kwik kwam in de loop van de ochtend niet verder dan 10⁰ C. Er stond een hjortron-pick-sessie gepland met de dames (zie mijn laatste blog). Gehuld in goede kledingstukken die ik bij me heb – de regenkleding heb ik...

Lees meer
Hjortron skaka från Gerda

Hjortron skaka från Gerda

Heel smooth start ik vandaag de dag op. Eerst een lauwwarm citroensapje, even later gevolgd door een heerlijke kop koffie. Vervolgens doe ik op de veranda mijn yogaoefeningen en staar ik nog een paar minuten extra over het meer naar de prachtige lucht, die continu...

Lees meer
Gerda’s Zweedse ratatouille

Gerda’s Zweedse ratatouille

Inmiddels zijn we gesetteld op het Zweedse platteland voor de komende weken. Zo’n 30 kilometer boven Karlstad. Daar staat ons vakantiehuis met zicht op het meer en op de weidse omgeving. De omgeving is groener dan groen alhier en de mensen zijn zachtaardig en...

Lees meer
Gerda’s zomerse mangoshot

Gerda’s zomerse mangoshot

Yesssss! Daar is ie dan mijn ultrafijne megaluxe kookmachine. Na een workshop te hebben gevolgd met dit apparaat wilde ik natuurlijk meteen zo’n versie in mijn keuken. Ik heb toegang tot alle recepten van all over the world. Zo kan ik de lekkerste recepten uitproberen...

Lees meer
Gerda’s shake your body

Gerda’s shake your body

Met nog een slaperige blik een oog werpend op mijn rijk gevulde fruitmand pak ik willekeurig een aantal stuks fruit en meng deze met de staafmixer tot een zacht en glad mengsel. Even een likje met de vinger erdoor om te proeven… ’s Morgens de dag beginnen met een...

Lees meer
Gerda’s chopsticky soup

Gerda’s chopsticky soup

Tafelen met familie of vrienden. Heerlijk eten en verhalen uitwisselen. Aandachtig luisteren of juist bulderen van het lachen. Dat laatste gebeurde de eerste keer bij het eten met chopsticks. Heel onwennig bij een modern Chinees restaurant. Bestek werd er niet...

Lees meer
Gerda’s proteïnebommetje

Gerda’s proteïnebommetje

Ronde om stad. Afgelopen zonnige zondag. Een heerlijke trainingsronde fietsen. Bij het ontwaken scheen de zon al voluit. Een goed ontbijt en de bidons vullen en hupsakee op de fiets. Eerst naar Stadspark – Groningen – fietsen voor inschrijving en voor de route. De...

Lees meer
Du pain, du vin & du boursin ofwel du joie de vivre!

Du pain, du vin & du boursin ofwel du joie de vivre!

Du pain, du vin et du boursin. Deze slogan refereert naar een oud reclamespotje die mij nog vers in het geheugen staat. Een humoristisch item met in de hoofdrol een heerlijke romige kruidensmeerkaas. De smaak is zo niet te weerstaan dat voor het uitserveren het gehele...

Lees meer
Asperges de France ȧ la Gerda

Asperges de France ȧ la Gerda

Gerda verblijft momenteel in Frankrijk. Op een zonnige dag met een temperatuur van zo’n twintig graden rijdt ze door de Provence.  Het klimaat van de Provence-Alpes-Cote d’Azur staat bekend als zonovergoten mediterraans. Tijdens het verkassen van de Pyreneeën naar de...

Lees meer
Snelle tapas ȧ la Gerda

Snelle tapas ȧ la Gerda

Op het centrale pleintje strijken we neer voor een aperitiefje. Een ‘cerveza’ en een ‘vaso de rosa’ worden uitgeserveerd. ‘s Middags geslenterd in het dorp en een markt bezocht. Nu relaxen en genieten van de dag. Het zonnetje schijnt voorzichtig door z’n sluier en...

Lees meer
Ratatouille ȧ la Gerda

Ratatouille ȧ la Gerda

Een gerecht ȧ la Cherda (uitspraak met de ch van champagne). De G is een behoorlijk lastige letter in het Frans. Na een dag hard werken is een complete maaltijd in de avonduren een welkome aangelegenheid. Vandaag kregen we eind van de middag een fikse regenbui om de...

Lees meer
L’entrée

L’entrée

L’entrée Een schuurpapier - korrel 120 - schrobt  de oude laag beits van de deur. Deze klassieke versie is zo schraal geworden door de jaren heen. Het huis in de Pyreneeën is overgedragen aan dochterlief. Zij wil graag onderhoud plegen aan het ouderlijk huis....

Lees meer
Gerda’s Pyreneeën Pasta

Gerda’s Pyreneeën Pasta

Momenteel vertoef ik in Frankrijk. De veranda geeft een prachtig zicht op de machtige bergen, zelfs de besneeuwde toppen komen in beeld, die in dit geval aan Spanje toebehoren. De wind staat in onze rug en de zon schijnt vol op het terras. Zelfs mijn blote benen zijn...

Lees meer
Gerda’s pittige pindasoep met bruine bonen

Gerda’s pittige pindasoep met bruine bonen

Bruine bonensoep werd er geroepen, nadat ik de vraag had gesteld “wat eten we vandaag?”. Manlief wilde graag weer eens een ouderwetse bruine bonensoep eten. Ik liet mijn gedachten er even over gaan en gaf als antwoord: “Laat je verrassen”. Daarmee creëerde ik mijn...

Lees meer
Gerda’s shake it up!

Gerda’s shake it up!

Vandaag check ik de fruitschaal op bruine plekken en rimpels bij het inmiddels zacht geworden fruit. Je kent het vast wel. Vol enthousiasme koop je de lekkerste fruitsoorten en staat je schaal er mooi gevuld en prachtig bij. Het is net een bos bloemen. Mooie kleuren,...

Lees meer
Gerda’s recept uit de schatkist van Madeira

Gerda’s recept uit de schatkist van Madeira

Midden in de kamer staat te pronken mijn schatkist uit Madeira. Gevuld met zand, souvenirs, wandelstokken, schrijfschrift. Het is een reiskoffer vol met herinneringen die afgelopen week zijn opgedaan. Yoga, schrijven, relaxen, netwerken, voor jezelf zorgen en...

Lees meer
Gerda’s snertzaken

Gerda’s snertzaken

Je kent ze vast wel, van die snertdagen. Van oudsher had snertdag een negatieve bijklank. Dit komt uit de scheepvaart. Vroeger werden de restanten voedsel van de vorige dag doorgaans verwerkt tot snert. Zo vaak dat het de scheepslieden de neus uitkwam. Gelukkig zijn...

Lees meer
Het roer om

Het roer om

Gerda zegde haar baan op, verkocht het gezinshuis en gooit ook op andere vlakken het roer om. “Het is alsof ik die koude nieuwjaarsduik in de Noordzee neem, maar het voelt goed.” Lees haar inspirerende verhaal. Gerda Uiterwaal, die we kennen van ons wekelijkse...

Lees meer