06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Ken jij ‘m nog, stripfiguur Popeye, met zijn bekende spierballen?

Deze ‘zeebonk’ wordt door het eten van spinazie beresterk. Door middel van deze stripfiguur probeerde men spinazie aan de man te brengen. Spinazie is gezond en zorgt voor sterkere botten (meer dan zuivel), een gezond hart en de de opbouw van spieren. Daarnaast levert spinazie behoorlijk wat ijzer en het sporenelement ijzer is belangrijk voor de vorming van rode bloedlichaampjes en de zuurstoftransport in het lichaam.

Dat ijzer een goede inbreng heeft op mijn bloedwaarden bleek gisteren weer eens bij de bloedbank.

Sinds jaar en dag ben ik bloeddonor. Drie keer per jaar krijg ik een oproep voor een donatie. Bij de APK-keuring (de check-up voordat je bloed mag geven) waren de bloedwaarden hoog, meer dan een 9. Met hoge bloedwaarden bedoel ik dan het hemoglobinegehalte. Dat is de concentratie van hemoglobine, een eiwit dat onder andere betrokken is bij zuurstoftransport in het bloed. Voor mensen met een verhoogd Hb kan een aderlating (lees: donatie) helpen. Deze mensen zijn dus uitstekende donoren. En zo is er win-win situatie gecreëerd. Het bloed is bedoeld voor transfusies waarmee zieke mensen geholpen worden en mijn hoge Hb wordt ermee in toom gehouden.

Daarom staat er vandaag een groene salade met spinazie op het menu. Lekker snel en eenvoudig te maken.

Laat die spierbundels maar zien!

 

Ingrediënten voor 4 personen:

300 gram verse spinazie
150-200 gram bacon (reepjes)
1 teen knoflook
1 bruin broodje
Citroensap
15 gram verse basilicum
3 el olijfolie extra vierge
Snufje zout en peper

Aan de slag:

Snijd de verse spinazie fijn (of in reepjes ). Meng de basilicumblaadjes erdoor. Bak in een pan de baconreepjes (zonder toegevoegde boter of olie), totat ze krokant zijn. Dan af laten koelen. Het (bruine) broodje in de pan bakken met een klein scheutje olie. De knoflook doormidden snijden en het krokante broodje inwrijven met een halve knoflookteen. Een paar druppeltjes citroensap sprenkelen. Het brood in reepjes snijden en daarna in blokjes en afgekoeld toevoegen aan de salade. Tenslotte nog wat olijfolie en een snufje zout en vers gemalen peper erdoor mengen. Ik zeg: eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial