06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Van oudsher proberen alchemisten het juiste recept te vinden voor het maken van goud.

Mijn goud is mijn snertverhaal. Op zoek naar alleen maar  het beste, het leukste, het mooiste. Alleen dat is voldoende om te komen tot mijn goud; de lekkerste snert. Dat is een proces dat continu doorgaat.

Wil je weten hoe de alchemie van het kookproces eruitziet? Volg dan deze 6 stappen:

Stap 1

Het sorteren van de beste en lekkerste ingrediënten op de leukste plaatsen in de stad. Ik vind het van belang om in mijn gerechten de beste en lekkerste ingrediënten te gebruiken. Natuurlijk heeft het verzamelen van deze producten een hoog sociaal karakter. Doorgaans struin ik op de markt en maak ik een praatje met de groenteboer. Even vragen hoe het met de handel staat en welke nieuwe producten er in de kraam zijn verschenen enzovoort. Vervolgens belanden de meest mooie producten in mijn tas om mee aan de slag te gaan. We groeten elkaar vriendelijk en wensen elkaar een fijne dag.

Stap 2

Het uitstallen van al mijn ingrediënten. Wanneer ik huiswaarts ben gekeerd met de neus in de wind, stal ik gebruikelijk al mijn inkopen uit op het aanrecht. De aanblik spoort mij al aan om al mijn zingtuigen AAN te zetten. Ik kan haast niet wachten om het kookproces in gang te zetten.

De geur & smaak begint bij mij al helemaal vorm te krijgen.

Stap 3

De bereiding. Snijden, snijden, alle groenten zijn heel en dienen nog gesneden te worden. Dat vind ik een heerlijke bezigheid. Het geluid van het mes op de snijplank… chop chop. Het ritme waarin dat plaatsvindt brengt mij in hogere sferen. Natuurlijk vergt iedere groente zijn eigen snijtechniek. Ik neem ruim de tijd om hier mee bezig te zijn en mij voor te bereiden op de volgende stap.

Stap 4

De grote soeppan wordt op het vuur geplaatst en het begint bij mij te borrelen en te bruisen.

Enthousiast breng ik de eerste ingrediënten aan de kook en heel zoetjes aan verspreiden zich heerlijke geuren in de keuken. Stapsgewijze worden er meer ingredienten aan toegevoegd.

Dit alles in een bepaalde volgorde, om de mooiste structuur te verkrijgen.

Stap 5

Mijn gevoel geeft de juiste sturing aan het kookproces. Van daaruit kan ik de fijnste samenstelling tot stand brengen. Met koken staat mijn interne antenne volledig aan.

Stap 6

Wanneer er voldoende verbinding in de snert is, dat wil zeggen dat het bindingsproces precies juist is, dan is het tijd voor de volgende fase. Hier gaat het om de zuiverheid van het geheel en dat mijn kompas daarop is ingesteld.

Stap 7

Nu komt het moment. Het moment te beslissen of het kookproces klaar is. Is alles in balans, de smaak, de ingrediënten, de textuur, de structuur. En dat is het meest lastige. Temeer wanneer het een kookwedstrijd betreft. Wanneer is de balans juist en kan ik het product ‘los’ laten om geproefd te worden?

Gerda’s erwtensoep is klaar om uitgeserveerd te worden.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial