06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Du pain, du vin et du boursin. Deze slogan refereert naar een oud reclamespotje die mij nog vers in het geheugen staat. Een humoristisch item met in de hoofdrol een heerlijke romige kruidensmeerkaas. De smaak is zo niet te weerstaan dat voor het uitserveren het gehele kaasje al verorberd is. Zo’n gevoel heb ik ook na zes weken in Frankrijk te hebben vertoefd, dat het hele kaasje smaakvol is verorberd.

De drie belangrijkste zaken van de Fransen worden in de titel benoemd, namelijk brood, wijn en kaas. Als ik de afgelopen weken in vogelvlucht doorneem kan ik alleen maar beamen dat het leven hier als God in Frankrijk zich heeft afgespeeld. Werk en vertier liepen soepel in elkaar over en genieten van het goede leven speelde zich vooral af onder de zon met een heerlijke temperatuur met meer dan voldoende zonuren. En natuurlijk stond eten en drinken centraal in het dagelijkse Franse leven.

Du pain

Iedere dag een verse pain scoren. ’s Morgens in alle vroegte een wandeling naar de bakker om de hoek. Allereerst de geuren van de natuur opsnuiven. Een traan over mijn wang van de kou. De temperatuur komt net boven het nulpunt. Een blik op de bergen – zij zien er iedere keer weer anders uit door de lichtinval. Het stromende water uit de bergen door de Durance. De geuren van vers gebakken brood. Brood in allerlei vormen van (stok)brood tot Céréal, van baguette tot croissants.

Van tevoren een keuze maken is handig, want zodra ik wordt blootgesteld aan de geur van vers brood is het hek van de dam. Alle broodsoorten lachen mij toe en ik zie door de bomen het bos niet meer. Als dan de keuze gemaakt is voor een stokbroodje wordt deze verpakt in een wit servetje voor transport huiswaarts. Onderweg naar ‘huis’ fantaseer ik alvast over een heerlijk Frans ontbijt. De roomboter en de confiture staan al klaar evenals een verse kop koffie. Beter dan dit wordt het niet.

Du vin

De Franse keuken heeft een mooie selectie aan verrukkelijke en ook machtige – in mijn ogen – maaltijden. Ik heb zowel de lunch (déjeuner) gebruikt als een echte bouwvakker in de Pyreneeën. De werklieden nemen ruim twee uur voor een stevige maaltijd (diner) inclusief wijn met collega’s. Zodat ze ’s avond kunnen volstaan met een lichte maaltijd, zoals een yoghurtje. Een drie gangen menu voor stevige eters met een koffie toe en dit allemaal ook nog voor een zacht prijsje.

Het was verrukkelijk moet ik eerlijk zeggen. De afgelopen weken in de Alpen is er vooral laat in de avond gegeten, zodat het klussen en het sporten zijn doorgang kon vinden. Uiteraard werden de maaltijden vergezeld van de lekkerste en fijnste wijnen. Een proeverij heeft zelfs onderdeel van de klusweek uitgemaakt en ik kan je vertellen dat er hele soepele witte en rode wijnen voorbij kwamen.

Du boursin

Kazen. Nederlanders noemen zich kaaskoppen, maar in Frankrijk wordt een heel arsenaal aan kazen gepresenteerd op markten, maar ook in de lokale supermarkten. Van romige zachte brie tot blauwader kazen en van smeltkazen tot aan de puntjes Edammer kaas – echt waar! Vele soorten hebben het stokbroodje weten te vinden, maar ook als nagerecht op een kaasplankje of uit het vuistje bij de borrel.

Du joie de vivre

Afgelopen periode is vooral zintuiglijk een feest geweest. Het verhaal wordt uitgewerkt op het gazon op een oude bruine rieten stoel. Midden in het veld. Zon op mijn smoel, blote voetjes in het gras. Zelfs de hond komt aan mijn voeteneind liggen. De vogels zingen hun hoogste lied net als de krekels die mij aanmoedigen om een mooi verhaal te schrijven. En de Fransen kunnen het hoor, met heel weinig iets fraais neerzetten. Tot slot maakt een glas wijn maakt het helemaal af.

En ja het recept voor deze week luidt dan ook als volgt: du pain, du vin & du boursin ofwel du joie de vivre. Geniet van het leven! Ik heb de afgelopen weken ervaren hoe je buiten je comfortzone kan stappen en je daarin helemaal uit kan leven – joie de fivre! Fijn weekend allemaal et salut du France.

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial