06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Ben jij ook wel eens in de bonen?

In de volksmond is deze uitdrukking vooral figuurlijk bedoeld. Het betekent namelijk dat je er niet bij bent met je gedachten.

In tegenstelling tot het figuurlijke ben ik vandaag letterlijk (h)eerlijk in de bonen, want in mijn recept zijn witte bonen verwerkt. Meestal vindt je de witte bonen in glas met tomatensaus in de supermarkt. En dat is nou precies wat vandaag op het menu staat!

De ‘glazen’ versie verruilen we deze keer wel voor een geheel ambachtelijke versie. Ambachtelijk wil zeggen dat de gedroogde witte bonen een nacht hebben in de week hebben gestaan, voordat ze verwerkt worden in het gerecht. Je kunt ook gewoon gebruik maken van bonen uit blik als je dat wenst. De saus is het lekkerst wanneer deze gemaakt is met verse producten.

Laat ik het een peulenschil noemen…

Wist je dat bonen en andere peuldragers behoren tot de meest voedzame plantaardige voedingsmiddelen? Een portie bonen geeft namelijk een vol gevoel en doet de bloedsuikerspiegel langzamer stijgen waardoor een hongergevoel langer uitblijft. Bonen zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.

Naast de voedzaamheid is gezondheid ook een belangrijke factor en daarom voegen we gember, kurkuma en cayennepeper toe. Je begrijpt het al je geeft je gezondheid een flinke boost met dit gerecht.

Ingrediënten witte bonen met tomatensaus

500 gr gedroogde witte bonen

6 flinke tomaten

2 paprika’s

3 teentjes knoflook

1 theelepel gember

1 theelepel kurkuma

Snufje Cayennepeper

Snufje Keltisch zout

Scheutje tamari

Bereiding witte bonen met tomatensaus

Zet de bonen 1 nacht van tevoren in de week in een ruime hoeveelheid water. Voor het koken afspoelen en nieuw water aan de bonen toevoegen. Voldoende water is voor het kookproces tot ongeveer twee vingerskootjes boven de bonen. De bonen aan de kook brengen. Geweekte bonen koken duurt ongeveer 75 tot 90 minuten.

Tip! In de snelkookpan kun je het kookproces verkorten met 1/3 van de kooktijd.

Ondertussen de uien, paprika’s en tomaten snijden. Fruit de ui en voeg de geperste tenen knoflook en de gesneden tomaten, uien en paprika’s toe. Eerst op hoog vuur doorscheppen en de kruiden gember, kurkuma en peper toevoegen. Goed doorroeren en vervolgens op zacht vuur ongeveer 15 minuten laten pruttelen. Als laatste een snufje zout en tamari er aan toevoegen.

Ben nu wel benieuwd hoe jij deze smaak ervaart ten opzichte van de kant-en-klare versie.

Eetsmakelijk ?

 

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial