06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

De zon schijnt al flink en de temperatuur heeft al ruim 26 graden bereikt. De golven breken tegen de ruige kustlijn waarin het gesteente van rotsen overheerst. Met het breken van de golven reiken de bruisende spetters tot aan mijn blote voeten. Kreta.

Onder een parasolletje wordt een hete cappuccino genuttigd. Het begin van de dag. De eerste strandgasten nemen hun bedje in en nemen meteen een frisse duik. Het zeewater is verfrissend en verrassend tegelijk door zijn vele en mooie golven. Ik houd er zo van. De aanblik en het geluid van de zee.

Greeky style xxl

Het is tijd om een ontbijt te nuttigen. Alhoewel het tijdstip meer neigt naar een lunch. Het is ruim 11.00 uur. En zo wordt het besluit genomen een stevige brunch te gebruiken om de rest van de dag op tournee te kunnen zonder hongergevoelens. Een Grieks ontbijt wordt uitgeserveerd. Nieuwsgierig ben ik vooral naar zo’n versie. Wat is nou typisch een Grieks ontbijt? Ik heb er nog geen voorstelling van. Een lieftallige dame serveert een – in mijn ogen – gigantisch bord uit. Eigenlijk weet ik niet eens waar ik eerst naar moet kijken, laat staan waar ik zal beginnen. Een versgeperst glas jus d’orange wordt in de tussentijd nog uitgeserveerd. Nou voorlopig ben ik nog wel even zoet in deze setting. Gelukkig valt er veel te bekijken aan het strand en kan ik ruim de tijd nemen om te genieten van deze heerlijk ontbijt/lunch.

Primeur cactusvijgen

Het bord is belegd met deegwaren zoals brood, hartig met kaas en olijven – hoe kan het ook anders – en zoet met honing en jam. Bijzondere honing komt van het oosten van Kreta waar vele bijenkasten hun plek vinden en eveneens de palmbomen te vinden zijn. Olijfbomen vind je overal op Kreta. De cactusvijg is ook meer dan eens gespot in de natuur. En dan uitgerekend vandaag komt ie in het menu voor. Een bijzondere smaak heeft dit stuk fruit. En de aanblik is zo exotisch. Prachtige kleurschakeringen geeft deze vrucht terwijl de cactus zelf gewoon altijd groen kleurt.

Een stevige brunch is hier voor jou uitgeserveerd en mijn gedachten zijn gelijk weer bij Kreta. Een heerlijk eiland met een prachtige flora en fauna. En wat de fauna betreft met name onder water. Dat is geweldig. De kustlijnen zijn heel variërend. Van ruige rotsen tot meer glooiend gesteente tot zandstranden. Iedere kant van het eiland heeft zijn eigen sfeer. De oostkust laat prachtige palmstranden zien, terwijl het noord-westen de mooiste zandstranden tentoonstelt. Zandstranden die roze opschijnen door de schelpen. Het water is kraakhelder en dat maakt het snorkelen zo bijzonder. Prachtige vissen glijden zo langs je lijf terwijl je ligt te dobberen op het water. Je kunt ze bijna aanraken. De zonnestralen zijn zo fel en schijnen dwars door het heldere water waardoor de vissen nog meer kleur krijgen. Echt bijzonder.

Hierbij het recept en graag uw aandacht voor het feit dat deze portie slechts voor 1 persoon geldt. Alhoewel, delen kan altijd.

Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 speltbol of 2 sneetjes witbrood
  • 50 gram fetakaas of andere kaas
  • 6 stuks olijven
  • Halve tomaat
  • Stukje komkommer
  • 1 shot cactusvijg of jus d’orange
  • 1 el kwark
  • 1 tl honing
  • 2 walnoten
  • 1 omelet

Aan de slag:

Snijd de top van de vijg en snijd deze vervolgens doormidden. Net als een gewone vijg kun je de inhoud eruit lepelen. Doe dit in een zeef. Duw met de achterkant van een lepel het vruchtvlees door de zeef en vang dit op in een klein glaasje. Kluts een ei in een kom en bak deze in de koekenpan. Snijd deze eventueel in vier parten. Snijd de tomaat en komkommer in schijfjes/plakjes.

Doe 1 eetlepel kwark in een schaaltje en een vleugje honing toe. De walnoten doen dienst als topping. Aansluitend een heerlijke kop koffie of thee bijsluiten en het Griekse feest kan beginnen. Eet smakelijk en neem rustig de tijd om te genieten. Calimera (is goedendag op z’n Grieks).

Hartelijke & smakelijke groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial