06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Throwback to Sweden. De restanten uit de beker worden helemaal afgeslobberd. In de mondhoeken tref je nog kleine zoete donkere dotjes aan.

De tong buitenboord en de hele mond aflikkend, rechts omhoog, langs de snor, de mondhoek, naar onderlip en weer naar rechts. Zo dat is gepiept. De taart staat overigens al te garen in de stoommand van mijn Thermomix. En fluffy dat ie wordt. Je kunt de cake gemakkelijk squeezen en dan veert ie heel soepel weer tot zijn originele stand.  Loopt het water je al in de mond?

Een taart of cake bakken doe ik minder vaak. Maar nu mijn Elfie in de keuken staat ben ik meer geneigd baksels uit te proberen. In een handomdraai maakt ie beslag en kneed ie er op los. Mijn Thermomix heeft zijn naam – Elfie –  te danken aan mijn bezoek aan de ‘moosefarm’ in Zwedem. Elfie, de eland die maar al te graag wortels uit mijn had (vr)at. Ik stond er met de neus bovenop hoe het lekkers naar binnen werd gewerkt. Het lekkere verorberen past natuurlijk helemaal in het plaatje van mijn keuken en mijn Thermomix, zoals je weet. En dus heb ik de goede geest gekregen om nieuwe items uit te gaan proberen.

Vandaar vandaag de chocolava. Zo heerlijk en zacht en lieflijk te gebruiken bij de koffie – voor een Scandinavisch fika momentje – of als nagerecht. Misschien een bolletje ijs toe. Verzin een moment en maak deze heerlijke cake.

Ingrediënten:

  • 4 ägg (gescheiden)
  • 100 gr socker
  • 125 gr mörk choklad
  • 125 gr smör
  • Smör voor invetten
  • Vetemjöl voor bestrooien
  • 100 gr vetemjöl
  • 1 tl bakpulver
  • 600 gr vatten

Aan de slag:

Klop de eiwitten samen met de suiker tot een soepel geheel. Zet dit opzij. Smelt de donkere chocola in een pannetje op het vuur. Voeg 50 gr suiker en 4 eierdooiers toe en klop dit tot een geheel. Ondertussen bakblik met boter insmeren en met bloem bestrooien. Dan de bloem, bakpoeder en geklopte eiwitten toevoegen aan het bakmengsel en goed omroeren. Het beslag in de cakevorm gieten.

De mengbeker met water vullen en de stoomschaal erboven plaatsen. Chocoladecake 30 minuten laten garen de stoom. Daarna ruimschoots af laten koelen als het lukt. Warm is deze chocolava ook heerlijk! De structuur van de cake doet je smelten, zo lekker soepel en zacht. Välsmakande!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial