Tafelen met familie of vrienden. Heerlijk eten en verhalen uitwisselen. Aandachtig luisteren of juist bulderen van het lachen. Dat laatste gebeurde de eerste keer bij het eten met chopsticks.
Heel onwennig bij een modern Chinees restaurant. Bestek werd er niet geleverd alleen op uitzonderlijk verzoek. ‘Het is gewoon even wennen’ werd er gezegd. Gewenning begint met oefenen natuurlijk. Uiteindelijk dopten we boontjes om deze ‘knikkers’ als soort van oefening één voor één te verschepen naar de mond. Het was lachen, gieren brullen.
De één haalde de eindstreep (in de mond) en de ander belandde op de grond. En zo leer je dus het snelst. De Chinese restauranthouder denkt er net zo over. Gewoon oefenen en mocht het nu echt lastig worden dan levert hij eerst chopsticks met elastieken, voordat het reguliere bestek zoals wij dat gewend zijn wordt uitgeserveerd. Deze zijn bedoeld voor kinderen, maar volwassenen mogen er ook mee aan de slag.
Eetstokkies en smakken vaste prik in Aziatische keuken
Eeststokjes. Het zijn handige ‘tools’ om eten mee op te pakken. Snijden kun je er niet mee. De Aziatische keuken. De meeste gerechten zijn dan ook voorgesneden. Net als in deze soep. Porseleinen lepels worden bij de soep geleverd of de bouillon wordt als laatste uit de kom gedronken. De meesten van ons zijn er al goed mee bekend inmiddels door het eten van sushi of noodles. Maar soep?
Hier moest ik wel even een drempel over. Hoe ga je nu soep eten met stokjes. Welnu je gaat boven de kom hangen en tilt de noedels met de stokjes uit het vocht. Die slurp je vervolgens langzaam naar binnen. Niet te snel anders heb je kans dat de hete slierten in je gezicht spatten. En met de lepel schep je de bouillon erachteraan. Dus zo doe je dat. Nu houd ik van avontuur en zo besloot ik heerlijke Vietnamese Pho te maken en deze te nuttigen met chopsticks. Ben benieuwd wat jullie ervan vinden.
De perfecte Pho maak je met eigengemaakte bouillon. Dat kost even tijd maar de smaak is het meer dan waard. Gewoon gaan proberen.
Ingrediënten:
- 2 runder mergpijpen
- 1 grote ui
- ½ spitskool
- 2 bosui
- 5 cm verse gember
- 4 tenen knoflook
- 2 vrije uitloop eieren
- Handjevol verse koriander
- 1 kaneelstokje
- 4 steranijsjes
- 2 kruidnagels
- 2 runderbouillontabletten
- Tamari
- Kleine verpakking gamba’s
- 150 gr Mihoen rijstnoedels
- 60 gr taugé
Aan de slag:
Doe 2 liter water in (snelkook)pan en breng dit samen met de rundermergpijpen, 2 halve uien met schil en al, 4 halve knoflooktenen en de smalle reepjes gember aan de kook. Ruim 1 uur op het vuur of indien in een gewone pan zo’n 2,5 tot 3 uur. Kook de eieren ruim 6 minuten. Daarna laten schrikken in koud water. De eieren pellen en late rusten.
Verhit een koekenpan en rooster hierin 1 kaneelstokje, 4 steranijsjes, 2 kruidnagels op middelhoog vuur zo’n 3 minuten. Voeg deze items toe aan de bouillon. En breng het totaal nog eens aan de kook in de snelkookpan of laat het meekoken in de soeppan.
Snijd de spitskool in lange smalle reepjes net als de bosui en de koriander. Zeef de bouillon en breng deze weer aan de kook. Voeg de kool en de taugé toe. Doe er twee bouillonblokjes bij alsook een scheutje tamari of sojasaus. Laat het nog zo’n 15-20 minuten zachtjes koken.
Op het laatst de mihoen toevoegen en de gekookte eieren. Rijg ondertussen de gamba’s aan een prikker en dompel deze net voor het uitserveren in de grote soeppan – anders worden de gamba’s taai. Schenk de soep in een kom. Voeg er verse taugé en verse bosui aan toe. Een blad koriander en eventueel een schijfje verse limoen.
Leg de prikkers met gamba’s erop. Laat het u smaken en gewoon proberen de soep met chopsticks te eten. En uiteraard mag er naar hartenlust geslurpt worden….
Gerda Uiterwaal