06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Bonjour! Ik ben weer present na een heerlijke vakantie. In la douce France heb ik genoten van mijn vrije tijd. Dat betekende tijd voor uitgebreid ontbijten, me nestelen tussen mijn leesboeken met een kop koffie, en nog een kop koffie. De tijd rustig voorbij zien glijden en geen vast ritme – opstaan wanneer ik er zin in had of wanneer ik uit ons tentje brandde door de zon- en de teugels laten vieren. Vind jij dat ook zo fijn in de vakantie?

De boel de boel laten …

Vakantie betekende voor mij eigenlijk alles een beetje de boel de boel laten. Daardoor was het ietwat rommelig en lag mijn bagage overal in de auto verspreid. Van kofferbak tot aan het dashboardkasje. En de rest van de kampeerattributen was te vinden rondom het slaaptentje en onder de grote boom, die functioneerde als tarp. Want de temperatuur was zo opgelopen dat tot rust komen bijna een verplichting was. Het zweet droop er ’s morgens rond koffietijd (rond de klok van tien uur) al vanaf.

Had ik al genoemd dat ik als een luxe luiaard op de stoel hing ??

Met wat leesvoer en schrijfmateriaal om mij heen. Dat is pas afstand nemen van je dagelijkse bezigheden om via een helicopterview een beetje te reflecteren. Het was pure weldaad. We hebben mooie avonturen beleefd in de Franse Alpen waar we na kilometers hiken eindigden bij een boer in de verse koeienvlaaien. Uitrusten aan de Cote d’Azur was ook zalig. Door de aangename hitte van ruim dertig graden bestond de enige inspanning uit zwemmen, suppen – voor het eerst gedaan – en vele kilometers roeien over het meer voor de lekkerste koffie op het strand elf kilometer verderop.

De Franse slag te pakken

Ook wat het eten betreft voelde ik me vrij en probeerde de Franse slag te pakken te krijgen. En dat betekende terrasjes pakken met eerst een drankje en daarna lekker lunchen of dineren. We probeerden de kleinste eettentjes uit, maar ook de grotere waar het razend druk was. Nieuwe smaken, nieuwe ervaringen. En ik vergat niet mensen om te kijken en mijn Frans een beetje op te krikken. De Franse frietjes stonden vaak op het menu. En ja, soms heb ik ze kunnen overslaan…

Santé met rosé!

En wat denk je van de glaasjes rosé, die zo fantastisch smaken als ze uit de Provence komen. Dit lichtroze gekleurde drankje, koel geserveerd, doet bij mij echt het vakantiegevoel opwekken. Groot genieten is dat, zo’n glaasje op een zonnig terras. Het liefst ergens waar ook de lokale bevolking komt en ieder op zijn manier aan het genieten is. Santé!

Van Franse piepers naar Hollandse bataat

De Franse piepers heb ik bij thuiskomst verruild voor de Hollandse. Vandaag kies ik voor de zoete variant, de bataat. Deze is gemakkelijk te bereiden. Gewoon schillen, in partjes snijden en bakken maar. De frituur stop ik na de vakantieweken even ver weg, die maakt plaats voor de oven. Lekker licht en dus minder calorieën. En met de kruiden kun je natuurlijk naar hartenlust variëren.

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gr bataat (zoete aardappelen)
Herbes de Provence
snufje Keltisch zout
2 el olijfolie

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de aardappelen en snijd deze in partjes. Je kunt ze ook met schil bakken. Maak de bataat dan even goed schoon. Doe een vel bakpapier op de bakplaat en verspreid de partjes hierover. Strooi rijkelijk de Provençaalse kruiden erover en besprenkel de partjes vervolgens met olijfolie. Een paar korrels Keltisch zout erover verdelen. Schuif de bakplaat in de oven en bak de partjes gaar in 15 minuten.
Een dotje mayo laat ik deze keer achterwege. Ik maak er een heerlijke verse salade bij. Bon appetit!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial