06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Mijn oudste zoon gaat heel binnenkort het nest verlaten. En mij schoot het ineens te binnen: een galgenmaal. Je weet wel zo’n laatste maal voordat je een grote stap neemt. De zoekmachine van google vulde zich met de tekst galgenmaal en zie daar.  Een galgenmaal is een laatste maaltijd die een terdoodveroordeelde krijgt voor zijn executie.

Het betreft hier gelukkig niet een executie, hoor

maar wel een laatste keer!

En zo stelde ik een galgenmaal voor. Een laatste maaltijd kiezen voordat hij het nest gaat verlaten. Want straks is hij zelf aan de beurt om te gaan koken. Ik ben benieuwd…

Hij moest even nadenken maar al spoedig kwam hij met pangasiusfilet op de proppen. Deze vis is heel zacht van smaak en heeft een zachte structuur. Bovendien zitten er geen graten in. Want daar heeft íe een hekel aan!

En nu nog een recept hiermee verzinnen… laat mij even denken. Hij heeft met de vis nog enkele andere ingrediënten genoemd. En daar heb ik geprobeerd chocola van te maken. Nee joh geen chocola maar wel een gewaardeerde maaltijd. Het gerecht vind je onderaan deze blog.

Een laatste keer thuis eten met het hele gezin, waarin verhalen gedeeld kunnen worden, wensen kunnen worden uitgesproken en kleine attenties worden uitgedeeld aan het uit(z)waaiende kind aan de grote etenstafel.

Het werd een bijzondere avond(maal). Deze avond kwam ook die goede oude tijd via anekdotes aan ons voorbij. Iedereen is enthousiast geworden om te delen en van een bulderende lach belanden we uiteindelijk in de slappe lach. Het was een zeer gewaardeerde, feestelijk avondmaal

En zoonlief? Die kan met een gerust hart uitvliegen…

Dit heb je nodig voor 6 personen:

750 gram pangasiusfilet
750 gr aardappelen (waarvan de helft zoete aardappelen)
4 stengels prei
1 ui
1 bakje roomkaas
150 gram crème fraîche
1 rode paprika
Snufje peper & zout
2 eetlepels mosterd
1 zakje geraspte (geiten)kaas
Olijf- of kokosolie

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Schil de aardappelen en zet deze op het vuur. Kook deze totdat ze gaar zijn. Pureer de aardappelen, samen met een klontje boter en een klein scheutje melk. Zet de koekenpan met olijfolie op het vuur. De vis met peper & zout bestrooien en deze in een koekenpan bakken tot deze gaar is. Doe de gebakken vis in een ingevette ovenschaal.

Snijd de prei in ringen en de ui en paprika in kleine stukjes. Verhit olie in een wokpan en bak hierin de prei, ui en paprika. Meng de roomkaas met de crème fraîche in een schaaltje. Verdeel de room over de vis in de ovenschaal. Vervolgens het preimengsel eroverheen. Als laatste de aardappelpuree over de schaal verdelen en met geraspte kaas afdekken. Zet de schotel in de oven voor ongeveer 15-20 minuten (totdat de kaas gesmolten is en goudbruin is).

Eetsmakelijk ?

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

 

 

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial