06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Op het terras mijmerend met een verse kop koffie en kijkend naar de oceaan schiet mij ineens het verloren brood ofwel het gewonnen brood in de zin. Een zoete lekkernij in de vorm van een baksel zou het gezelschap op prijs stellen, zo kwam mij ter ore.

Enkele verse broodjes bleven op de schaal liggen en zouden normaal gesproken bij het afval belanden. Deze restjes kunnen gemakkelijk tot een lekkernij worden verwerkt. Naar verluid noemen de Belgen dit brood verloren of gewonnen brood. En dat laatste is nu de juiste benaming voor deze heerlijke pudding. Naast een klein fruitshotje werd afgelopen week een lauwwarme broodpudding ‘s morgens uitgeserveerd. En hiermee hoefde het verloren brood niet in de container te belanden.

In mijn keuken worden restjes zoveel mogelijk beperkt en indien aanwezig verwerkt tot een fantasiegerecht. Met een kleine hoeveelheid kookroom, kokosbloesemsuiker, kokospoeder en vanillesuiker flanste ik een heerlijk baksel in elkaar, die in de oven werd afgebakken. Naast deze lekkernij kwamen zelfs de ouderwetse wentelteefjes – op verzoek – ook op tafel.

Samen het ontbijt nuttigen en steeds meer verhalen met elkaar delen. Het is een bijzondere week te noemen en nieuwe vriendschappen ontstaan. Een bulderende lach en verhalen over terug in de tijd doen veelvuldig de ronde. De quinta Santa Luzia is gelijk aan Vila Kakelbont. Soms is het je te gortig en consumeer je geheel in eigen stijl en geheel in je eigen bubbel. Alles kan en alles mag.

En iedere dag weer zicht op de betoverende haven van Funchal. Praktisch iedere ochtend een nieuw cruiseschip voor de deur of juist enkele. Ieder moment tovert het zonlicht samen met de wolken een nieuw licht op het vriendelijke tafereel. Dit tafereel zal ongetwijfeld meermaals uit het brein opgeroepen worden de komende periode wanneer we in Nederland vertoeven.

Het baksel wordt met een brede glimlach verorberd. Zo brengt iedere morgen weer een nieuwe gloed aan de dag. Dat is precies de juiste start van een dag. Een dag vol met verrassingen. Voor mij persoonlijk iedere dag een supersonische kickstart in het zwembad met een watertemperatuur van zo’n 17 graden. Heel verfrissend en verkwikkend. Het gezelschap is een week lang geheel verzorgd in uitgebreide ontbijtmomenten en aan het einde van een (werk)dag met een verrukkelijk diner.

Geheel op eigen wijze is er gekookt en zijn de menu’s samengesteld. Gebruik makend van alleen maar hele en kakelverse ingrediënten. En liefde, veel liefde voor eten en niet te vergeten de medemens heeft deze week tot een prachtig avontuur gemaakt.

Ingrediënten:

  • 200 ml verse kookroom
  • Poedersuiker
  • Restjes brood
  • 4 eierdooiers
  • 4 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Handjevol cashewnoten
  • Rozijnen
  • Handjevol chocoladeblokjes (puur)

Aan de slag:

Doe 4 eetlepels kokosbloesemsuiker in de Thermomix en zet de machine 10 sec op stand 10. En klaar is de poedersuiker. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. De ovenschaal met bakpapier bekleden. Doe de eierdooiers in de Thermomix  samen met de poedersuiker en vanillesuiker.

Zet de machine op stand 4-5 voor 20 seconden. Voeg de kookroom en kokosrasp toe en voor 20 seconden weer stand 4-5. Het brood verdelen over de schaal en het mengsel uit de maatbeker erover schenken. Zorg dat het brood de room opneemt door er zachtjes op te drukken. Het gewonnen brood warm uitserveren dan smaakt deze verrukkelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial