06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

’s Avonds na een lange dag toeren naar praktisch alle uiteinden van het eiland Kreta – Gramvoussa met de roze zandstranden, Vai met het palmbomenstrand en Plakias met de meest indrukwekkende passage door de kloof – strijken we doorgaans neer in het lokale restaurantje aan zee. De zachte temperatuur in de avonduren doet je nagloeien van een zonovergoten dag.

Heerlijke gerechten staan er op de menukaart. En persoonlijke bediening maakt het nog prettiger. Het Griekse diner. Kiezen blijft lastig gezien de grote diversiteit. En op één avond proefde ik de lekkerste moussaka ever. Een zachte romige moussaka, totaal niet vet en afgemaakt met een knapperig en krokant kaaskorstje. Bij het schrijven van deze tekst loopt het water me al in de mond. En natuurlijk kan het ook niet anders dan dit recept met jullie te delen. Kalispera.

Moussaka en aubergine hand in hand

Moussaka is van origine een traditioneel Grieks gerecht die koud of warm kan worden uitgeserveerd. De Arabische keuken serveert de moussaka doorgaans koud. En warm – zoals ik ‘m het liefst eet – is ie ook verrukkelijk. Het basis ingrediënt is de veelzijdige aubergine. Hij kan gemakkelijk in een recept worden opgenomen. Je kunt deze bakken, roosteren of grillen (op de BBQ). In plakjes gesneden met een scheutje olijfolie samen met een snufje peper en zout kan ie zo op de bakplaat. De aubergine leent zich er gemakkelijk voor. Een super gezond groente of eigenlijk vrucht en is afkomstig uit de nachtschadefamilie. Met slechts 18 calorieën per vrucht behoort de vrucht tot de meest caloriearme groentes die er bestaan. De vezels van de vrucht helpen graag de spijsvertering op gang.

Elfie

Mijn ultrasonische kookmachine – Elfie – helpt mij gemakkelijk het gerecht te fixen. In stappen begeleidt hij me door het kookproces. En never-nooit kookt het over of bakt het aan. Echt een uitkomst, zeker wanneer je snel een goede en voedzame maaltijd op tafel wil zetten. Deze heerlijkheid is de komende tijd een hot item zodat Kreta nog steeds een beetje in beeld blijft. Gewoon uitproberen en variëren maar met dit recept. Heb je tips en trics voor mij? Laat het mij gerust weten.

Ingrediënten voor zes porties:

 • 200 gr rode linzen of voorgekookte bruine linzen
 • 500 gr water
 • 120 gr Parmezaanse kaas
 • 400 gr aubergine
 • 50 gr Griekse olijfolie
 • 200 gr ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 paprika
 • 400 gr verse tomaten of tomatenblokjes uit blik
 • 125 gr rode wijn
 • 1 el gedroogde kruiden (Provençaals of Oregano)
 • 3 cm verse gember
 • 1 tl Herbamare zout
 • ½ tl zwarte peper
 • 40 gr kokosvet
 • 500 gr melk
 • 40 gr speltbloem

Aan de slag:

Laat de rode linzen 1 uur weken in een schaal met 500 gr water. Mocht je hier geen tijd voor hebben dan kun je gemakkelijk voorgekookte bruine linzen gebruiken. Doe de Parmezaanse kaas in de mengbeker en rasp deze 10 seconden op maximale snelheid. In een schaaltje doen en opzij zetten. Natuurlijk kun je ook geraspte kaas in de winkel kopen.

Snijd de aubergine in schijfjes van ongeveer 1 cm dik en doe deze in de Varomaschaal. Olijfolie, ui, teentjes knoflook en paprika hakken en mengen. De tomaten toevoegen net als de rode wijn, kruiden, verse gember, zout en zwarte peper. Breng dit aan de kook.

De Varomaschaal plaatsen op de beker en zo’n 20 minuten laten stomen boven de stomende beker. Daarna de afgegoten linzen toevoegen en nog eventjes laten koken. Ondertussen de oven voorverwarmen op 200 graden C en de ovenschaal invetten met boter.

Leg de plakken aubergine op de bodem van de schaal en bedek ze met het linzenmengsel. Vervolgens boter, melk en bloem in de beker doen en met een roteerstand zo’n 10 minuten zachtjes laten koken. Bijna alle Parmezaanse kaas toevoegen en het mengsel uitgieten in de ovenschaal. De laatste korrels kaas eroverheen strooien. Bak de moussaka gedurende 30 minuten in de oven. Daarna even afkoelen en in parten snijden.

Vervang de Varomaschaal voor een stoomoven. En de mengbeker kan gewoon een pan op het vuur zijn. Even opletten met de kooktijden versus de temperatuur. En blijven omscheppen en roeren. In mijn geval doet Elfie dat voor mij!

Hartelijke & smakelijke groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial