06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

De bereiding van erwtensoep oftewel snert gaat van generatie op generatie. Mijn moeder van inmiddels 90 jaar heeft mij jaren geleden leren snert koken. Snert werd vroeger tijden gekookt wanneer het land de producten kon leveren welke in de snert terecht komen, zoals knolselderij, prei, ui etc.

Wanneer dan in november het varken werd geslacht belandde deze met staart en al in de soep.

Herhaaldelijk hebben mijn moeder en ik samen liters snert gekookt. En na onze jarenlange samenwerking heb ik zelfstandig het ‘roer’ overgenomen. En niet geheel onverdienstelijk.

Mijn snert is namelijk in 2014 bekroond tot lekkerste snert van Friesland.

In de jury had o.a. Joop Braakhekke zitting. Hij typeerde mijn snert als authentieke en karaktervolle erwtensoep.

In de loop der tijd heb ik prachtige snertverhalen beleefd en in februari 2018 hoop ik weer een gooi te doen naar de ‘zilveren slaif’. Dit is de hoogst haalbare prijs tijdens het WK Snertkoken. Dit WK vindt plaats in Groningen en is het bezoeken meer dan waard. In de receptuur zie je naast de reguliere ingrediënten ook twee bijzondere genoemd, namelijk liefde & aandacht. De bereiding van deze soep vergt namelijk tijd en veel liefde en aandacht.

Geef mij maar een snertdag!

Noteer je ‘m ook in je agenda? De eerste Nationale Snertdag zondag 10 december a.s.

 

Ingrediënten Gerda’s (h)eerlijke snert

1 kg spliterwten

Ruim 2 liter varkensbouillon 

1 flink knolselderij

4 stronken prei

1 flinke winterwortel

4 uien

3 aardappelen

3 laurierblad

5 kruidnagels

1 bosje bleekselderij

400 gr gerookte spekblokjes

2 verse worsten

2 Gelderse rookworsten

1 bosje peterselie

1 bosje bladselderij

Scheut tamari 

1 tl zout

Flinke portie liefde & aandacht

Bereiding Gerda’s (h)eerlijke snert

Spoel de spliterwten en breng ze samen met de varkensbouillon en ruim 1,5 liter water aan de kook. Zet ondertussen de (gesneden) groentes (behalve de bleekselderij) en de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen op in een pan met water, samen met het laurierblad en de kruidnagels. Voeg na enige tijd de spekblokjes en bleekselderij toe aan de soep, samen met de verse worst en de Gelderse rookworst. Als de groente gegaard is kun je de erwtensoep mengen met de groente. Vervolgens rustig laten garen. Voeg voor de smaak een scheut tamari toe met een theelepel zout. Serveer met wat fijngesneden peterselie en bladselderij.

Eetsmakelijk.

 

Hartelijke snertgroet,

Gerda Uiterwaal  

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial