06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Deze stoofschotel is eentje zonder poespas en (h)eerlijk. Van oorsprong werd deze schotel gemaakt op schepen. Je kunt meerdere soorten vlees gebruiken en zelfs restjes, waardoor de eenvoud van het gerecht nog meer tot zijn recht komt en dat is nou juist hygge.

Het is bijzonder geschikt te eten op een gure winterse dag of juist op een feestdag!

Zoals de Nederlanders van de gezelligheid zijn, De Duitsers van Gründlichkeit is het Hygge voor de Denen. Hygge is vrij vertaald naar het Nederlands gezellig en knus. Waarschijnlijk dekt het niet eens volledig de lading.

Op basis van dit begrip Hygge ben ik op zoek gegaan naar een degelijk recept voor de Kerstdagen.

Eentje zonder toeters en bellen want

Hygge kan heel dicht bij huis gezocht worden.

Het gaat met name om de juiste sfeer, het gezelschap, de locatie èn de juiste maaltijd. En al deze items kun jezelf invullen en dat is nou juist helemaal Hygge.

Stel je eens voor bij thuiskomst na een heerlijke buitenwandeling in de kou of bijvoorbeeld in de sneeuw, zoals afgelopen dagen, staat er een heerlijke winterse stoofschotel op tafel. Eentje die staat te dampen in je keuken en de geur verspreid in je woonkamer. Qualitime aan de grote etenstafel en samen met je selecte gezelschap dit heerlijke gerecht oppeuzelen en sterke verhalen vertellen…. hygge.

Mijn kerstwens:

Iedereen een ‘hyggelige’ Kerst en Velbekomme

Ingrediënten voor 4 personen

750 gr runderlap

4 uien

100 gr boter

4 laurierblaadjes

Theelepel hele peperkorrels (4-seizoenen)

1 liter kippenbouillon

1 snufje Keltisch zout

1 kg aardappelen

2 grote zoete aardappelen

Theelepel bieslook

Bereiding Hygge Schippersstoof

Snijd het vlees in blokjes. Schil en snipper de uien. Doe boter in de pan en fruit de ui. Het gesneden vlees samen met de peperkorrels en laurierblaadjes in de pan doen. 1 liter kokende kippenbouillon toevoegen. Het vlees moet net onderstaan. Laat dit met de deksel op de pan plm. 45 minuten zachtjes koken. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes. Voeg de helft van de aardappelblokjes toe en doe de deksel weer op de pan. Vervolgens 15 minuten zachtjes laten koken. De andere helft van de blokjes aardappel toevoegen en nog 20 minuten zachtjes laten koken.

De aardappel wordt zacht en vormt een soort puree. De rest van de blokjes is gaar en blijft in stukjes zichtbaar. Breng eventueel met nog wat peper en zout op smaak. Uit te serveren met een klontje boter, bieslook.

Om het helemaal Hygge te maken als bijgerecht kiezen voor rode bietjes en roggebrood.

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial