06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Het is schemer. Op het plein in de binnenstad doe ik nog een rondje over de markt. ‘3 doosjes frambozen voor 1 euro’ wordt er geschald over het marktplein. Eenmaal andermaal. De meeste kramen geven er voor die dag de brui aan. Het inpakken is gestart en de laatste verkopen worden gedaan. ‘3 doosjes voor 1 euro‘.

Even verderop zie ik in de schappen heerlijke groenten liggen. Grotere hoeveelheden voor een mager prijsje. Een zak met zonnig gekleurde paprika’s. Daarnaast ligt een verpakking haricots verts en dan valt mijn oog op aubergines. Ze zijn prachtig van formaat en de schil glimt als een spiegel. Dan druk ik het vruchtvlees een beetje in om te zien hoe snel deze weer terug veert. En als ze dan goedgekeurd worden – het kroontje is ook frisgroen van kleur – besluit ik ze te kopen. Even afrekenen en voor ik het weet ben ik de trotse eigenaar van een paar kakelverse dieppaars gekleurde eierplanten.

Verrukt van de lekkerste inkopen tegen de zachtste prijzen keer ik huiswaarts. Onderwijl snuif ik frisse lucht op en tijdens mijn fietstocht verzin ik het gerecht…. En zo dwalen mijn gedachten af en zit ik eigenlijk al aan de uitgebreide dinertafel samen met familie.

Veelal wordt de aubergine gebruikt als vleesvervanger. Juist door het stevige vruchtvlees dat bijna vleesachtig aandoet na bereiding. De aubergine heeft een neutrale smaak en daardoor kan deze in allerlei gerechten gebruikt worden. Het sponzige vruchtvlees neemt heel gemakkelijk de smaak van kruiden op. Er zijn tal van recepten waarin aubergine in de oven wordt bereid, zoals de Griekse ovenschotel moussaka. Maar ook in een Italiaanse lasagne past deze groente voortreffelijk. Vandaag gaat de aubergine ook in de oven. Het is een eenvoudig recept en goed als bijgerecht tijdens feestelijke diners. Ik wens jullie een fantastisch jaar met (h)eerlijk eten & drinken en bovenal je geliefden om je heen!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 aubergines
  • 1 vers rood pepertje
  • 4 el extra virgin olijfolie
  • 10 gr paranoten (in kleine stukjes gesneden)
  • Verse muntblaadjes
  • 1 teen(tje) knoflook
  • 150 gr Griekse yoghurt of Franse kwark
  • Herbamare zeezout

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200⁰ Celsius. Halveer de aubergines in de lengte en laat het steeltje eraan en maak inkepingen in het vruchtvlees. Wel de schil heel laten. Snijd het rode pepertje doormidden en verwijder de zaadlijsten. Vervolgens kleine smalle reepjes snijden. Doe bakpapier op de bakplaat en leg de aubergines met de snijkant naar boven hierop. De rode peper verdelen over de aubergines. Besprenkel de aubergines met olijfolie en strooi nog wat Herbamare zeezout toe. Rooster de aubergines ongeveer 40 minuten in de oven.

Rooster de paranoten enkele minuten in een koekenpan op middelhoog vuur. Pureer de muntblaadjes met de olie tot een mooi glad geheel. Pers de knoflook en meng deze door de yoghurt. Schep deze yoghurt op de aubergines en schenk de muntolie erover. De nootjes erover strooien en eet smakelijk! Dit bijgerecht smaakt heerlijk met couscous.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial