06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Het was afgelopen januari wanneer ik geen zin had om de deur uit te gaan. Het regende dat het goot, ik was helemaal uitgeblust na een behoorlijk drukke dag. Zelfs de lokale markt om de hoek was me teveel voor inkopen doen. Herkenbaar?

Noodgedwongen deed ik een greep uit mijn voorraadkast.

Enkele zoete aardappelen samen met een groene kool lagen in het schap. Wat hiermee te doen? Ik liet mijn gedachten de vrije loop. In een split second schoot het mij in de zin. Een zak frietjes. De koolbladeren zou ik kunnen gaan blancheren om er een frietzak van te maken. De bataten (zoete aardappelen) zou ik gaan snijden tot frieten en in de oven bakken. De zwarte knoflook van mijn ‘fermentatieproject’ (waarover volgende maand meer) zou ik daarbij goed kunnen gebruiken. De zoete en soja-achtige smaak van deze knoflook is heerlijk in sauzen of soepen. Ik maakte er een voortreffelijke mayonaise van. Zijdezacht en smaakvol bij de krokante bataatfrieten.

Ingrediënten:

1 groene kool

Enkele bataten

1 teentje zwarte knoflook

2 eetlepels mayo

4 eetlepels olijfolie

Snufje Herbamare zout

Snufje Keltisch zout

Sjalotje

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Snijd de bataten in frieten en leg deze op een met papier beklede bakplaat. Schenk olijfolie erover en strooi wat zout (en eventueel kruiden) erover.

Schuif de bakplaat in de oven en laat de frieten ongeveer in 20 minuten goudbruin en krokant bakken.

Verwijder de buitenste 2 of 3 bladeren van de kool. Snijd nu 2 of 4 koolbladeren los en snijd het hart (dikke stronk) uit de nerf. Breng een pan met een laagje water en een beetje Keltisch zout aan de kook en blancheer de bladeren zo’n 10 minuten. De bladeren af laten koelen en op laten drogen op een keukenpapier.

Prak het (zachte) teentje knoflook heel fijn en doe 2 el mayonaise erbij. Een snufje Herbamare zout toevoegen. Het sjalotje heel fijn snijden en het geheel (of de helft) mengen tot een gladde saus.

Doe de afgekoelde bladeren zo in een schaaltje als ware het een puntzak en doe hier de warme frieten in. Serveren met de smaakvolste zelfgemaakte mayodip.

 Smakelijk!

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial