06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

’s Morgens vroeg bij het krieken van de dag sta ik deze week pardoes naast mijn bed. De wekker roept mij al vroeg uit de veren, want deze week ben ik de privé-kok voor een fijn gezelschap op Madeira. Het ontbijt net als het diner behoort tot mijn zorgtaken. Samen met manlief bestier ik de keuken.

Bij het openslaan van de statige deuren van het heiligdom, de keuken, hoor ik de vogels al fluiten alsof ze de lente inluiden. Het tegendeel is echter waar, want het is al half november. Iedere dag wordt er een verrassing uitgeserveerd om de gasten met een blij gemoed de dag tegemoet te treden. De ene dag een bananenpannenkoek en de volgende dag een vrolijk gekleurde smoothie. De grote etenstafel wordt gedekt voor twaalf personen. Vrouwen en mannen in dit geval. Samen starten we de dag op. Verse koffie en thee en een betoverend zicht op de haven van Funchal.

Quinta (villa)

Een groot landhuis is de plaats van bestemming in de hoofdstraat naar de haven in Funchal. Zicht op zee en de oude stad. Het is een waar paradijs. Meters maken we gemakkelijk, want het betreft een behoorlijk landgoed. De prachtige oude stijl is gehanteerd gebleven en de keuken is modern te noemen. De quinta voert de bekende Blandy Madeira-wijnen. Het is een unieke boerderij / landgoed zoals ze ooit op Madeira bestonden. De quinta beschikt over een zwembad, een tennisbaan, een kruidentuin, een oranjerie, noem maar op. Het is dagelijks te vergelijken met een marathon aan kilometers. Tenminste zo voelt het.

Genieten doe ik met volle teugen van de luxe en rijkdom wat zich hier op deze ommuurde plek aandient. Een heuse wildgroei aan kruiden doet je kookhart smelten. Dagelijks kun je mij er vinden voor verse kruiden. En nu vergeet ik bijna de huisvriend de hond Maria te noemen. Iedere middag ligt zij net als de kleine hagedissen te zonnen op de grijs zwarte betonmuren. Warmte van de ondergrond en het zonlicht opvangend. Chillen noemen we dat tegenwoordig. Ik heb dat deze hele middag gedaan aan de pool. Een kristalhelder zwembad met zicht op een groene oase en op de achtergrond de geluiden van de stad prijsgevend. De kikkers brullen alsof het voorjaar is en de grote libellen zwerven hier heerlijk in het rond samen met de vlinders. Het is winter op Madeira.

Diner met zicht op zee

Op dezelfde veranda wordt het diner gezamenlijk genuttigd. Een lange robuuste houten tafel doet dienst als stamtafel. Sterke verhalen, avonturen en belevenissen worden hieraan allemaal uitgewisseld. Net als de verrukkelijke diners vergezeld van een glas wijn. Overdag is er gewandeld, gewerkt of gecoacht. Een ieder heeft zich kunnen vermaken op zijn manier in de zacht zoete zonnestralen die zich hier op Madeira nog moeiteloos aandienen. Heerlijk eten verzacht de vermoeidheid en het energielevel wordt weer opgekrikt met eten. Natuurlijk en uit goede grondstoffen is het avondeten opgebouwd. Met veel liefde en aandacht wordt het diner bereid. Dan plots valt het helemaal stil. Het bestek tikt in de borden en de ogen zijn volledig gericht op het etensbord. Bon appetit. Dit smakelijke bijgerecht werd uitgeserveerd bij spaghetti met ratatouille. En ik kan je vertellen dat er vrij weinig van overgebleven is.

We sluiten de avond af met een piepklein glaasje poncha – het lokale drankje op Madeira – om de dag feestelijk te eindigen.

Ingrediënten:

  • 1 zak diepgevroren groene erwten
  • 1 broccoli
  • 1 pakje feta kaas
  • 1 krop licht groene sla
  • Handjevol Madeiriaanse zeewier genaamd Caldo Verde
  • 1 avocado
  • 1 komkommer
  • Vleugje Herbamare

Aan de slag:

Snijd de broccoli in kleine roosjes. Was deze en kook ze ongeveer 10 minuten licht gaar. Afgieten en opdienen in een grote schaal om af te koelen. Blancheer de groene erwten ook zo’n 10 minuten. Afgieten en af laten koelen in de grote schaal. Snijd de komkommer in de lengte in vieren en snijd er schijfjes van. Met 1-2 eetlepels appelazijn de komkommer een paar minuten laten staan in een apart schaaltje.

Brokkel de fetakaas met de hand in kleine ‘snippers’. Was en snijd de sla in niet te kleine reepjes. Meng het geheel in de grote schaal. Na enige minuten de komkommer uit de azijn halen en toevoegen aan het geheel. Snijd de avocado ins schijfjes en doe deze on top of de salade. Een snufje Herbamare zout erover samen met de zeewier. Een voedzaam en gezond bijgerecht!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial