06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Madeira

Bijna dagelijks wordt de aanvoer van producten aangezuiverd in de villa. Een blik in de voorraadkasten en een kort overlegmoment en vervolgens met de privé chauffeur richting de supermarkt. Inkopen doen en zorgen voor verse aanvoer van groenten en fruit. Iedere dag in de morgen een shotje fruit en ’s avonds een diner vers van het mes. Alleen maar hele groenten worden ingekocht. En dat betekent snijden. Vandaag is er zo’n 10 kilo aardappel over de kassaband gerold en dat betekent naast snijden ook schillen. Gelukkig heeft zich een vrijwillige pieper jasser gemeld. Top Pieter.

Tijdens het inkopen doen is er ruimte voor ideeën want tijdens de aanblik van al die fijne en verse waar word ik heel blij en gaat mijn denktank aan het werk.

De smaakpapillen worden rijkelijk geactiveerd bij die aanblik van vers.

En dat geldt niet voor mij alleen blijkt. En zo ontstaat het idee van de rozemarijnaardappelen. Een vleugje citroensap en natuurlijk de verse kruiden uit de tuin. Het recept voor het diner ter plekke verzonnen en uitgewerkt. Hoofdgerecht en bijgerecht.

Het moment van ingrediënten verzamelen is nu aangebroken.

De winkelkar stallen we strategisch en centraal in de inmiddels bekende supermarkt. En binnen luttele minuten ligt de kar vol met alle benodigde ingrediënten. Ieders nemen we een aandeel in de benodigde etenswaar. Ieders een hoek van de winkel en het loopt als een trein kan ik je vertellen. Een klein handboekje helpt voor het systemisch te werk gaan en voor het afvinken. En voor we het weten zijn we langs de kassa en liggen de producten keurig geordend in doosjes in de achterbak van de auto.

En in het weekend is het net als andere locals doen, een koffietje doen in de bar

Tussen al het Portugese geroezemoes drinken we een ‘pica’ en een ‘galao’ om de gedane arbeid en de fijne samenwerking te ‘vieren’.  Dan op naar de villa voor de voorbereidingen: piepers jassen.  

Pica & Galao

De prettige samenwerking wordt uitgebreid naar de keuken alwaar ’s avonds de voorbereidingen van het diner worden getroffen. De grote ovenschalen worden bekleed met bakpapier en

de piepers worden met veel liefde en aandacht ingevet en gehusseld

met kruiden en fijn zout. Een salade wordt als bijgerecht uitgeserveerd. Dat wordt smullen en de hoeveelheid aardappels werd gretig afgenomen kan ik je zeggen. Eetsmakelijk!

Ingrediënten:

½ kilo aardappelen

½ kilo bataat

Handjevol verse rozemarijn (of kruiden)

Flinke scheut olijfolie

Himalaya zout

1 citroen

2 uien

3 teentjes verse knoflook

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 180-200 graden Celsius. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Schil en snijd de aardappel in frietvorm. Schil en snijd de ui in reepjes. Rits de rozemarijn van de takjes af. Doe een flinke scheut olijfolie over het geheel. Zout naar eigen smaak toevoegen. Dan met de handen husselen totdat alle ingrediënten goed in de olie zitten. De citroen door midden snijden en lichtelijk een beetje sap eruit persen en verdelen over de schaal. Vervolgens schijfjes snijden en verdelen over het geheel. De knoflook schillen en in kleine stukjes snijden. Verdelen over het geheel. Zet het geheel zo’n 20 minuten in de oven. Af en toe even omscheppen.

Hartelijke & zonnige groet van Madeira

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial