06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Hoe noem je nou een dochter van de snertkoningin? Precies prinses van de erwt. En laat nou deze prinses het nest verlaten. Ze gaat wonen aan – hoe kan het ook anders – de Prinsessenweg –straat, -hof of -laan. En haar favoriete recept?

Het lege nestsyndroom

Het lege nestsyndroom dient zich aan. Heerlijk opgeruimd zou je zeggen, maar niets is minder waar. Het is even slikken en tussen de drukte van de erwten door zijn er tranen van geluk en gemis. Tranen van geluk als aanmoediging voor het feit dat ze op eigen benen gaat staan. Tranen van gemis omdat de kamers van de kinderen nu he-le-maal leeg zijn. Alsof thuis een huis is geworden, leeg. Geen reaggaeton (muziek) meer uit de speakers van de eerste verdieping, geen kilo’s wasgoed door het huis geslingerd en denk je de supermarktketen eens in. Mijn heuse pendeldienst (vracht aan etenswaar) tussen deze keten en thuis komt hierbij ook te vervallen! Twintig jaar lang de kamers gevuld met zovele en dierbare herinneringen en allerlei spulletjes natuurlijk. Van speelgoed tot aan huisraad. Van talloze knuffels tot aan de eerste uitzet. Twintig jaar lief en leed vliegt zo de deur uit. Het is afscheid nemen van een prachtige periode in mijn leven waarin ik ‘zorgen voor’ hoog in het vaandel had.

Nieuwe focus op toekomstplannen

Nu de kinderen uitvliegen biedt dat ook weer een nieuw perspectief toekomstgericht. Welke plannen wil ik uitvoeren? Ben ik bezig met zaken die er toe doen? Of heeft het juist een twist nodig. De hoogste tijd voor onderzoek dus…

Prinses van de erwt

Maar vandaag gaat het over erwten. Mijn kleine erwtje heeft een mooie leeftijd bereikt om op eigen benen te gaan staan. Een nieuw hoofdstuk dient zich aan. En dan mag er gekozen worden voor een galgenmaal. Zo’n laatste maaltijd thuis waarin we samen met het gezin een periode afsluiten en een nieuwe inluiden. Feestelijk met een zelf gekozen maaltijd dineren met je meest dierbare thuisgenoten. Zoete herinneringen ophalen en crazy verhalen vertellen. Zelfs de buurtkinderen waarmee ze is opgegroeid doen mee. Het is een fan-tas-tische zomeravond waarin vooral het samenzijn wordt gevierd.
Het is tijd om uit te vliegen…

Het recept kan ook niet anders dan met erwten

De snert bewaren we nog even voor het najaar maar een pasta met tuinerwten is haar favoriet. En dus wordt deze uitgeserveerd.

Ingrediënten:

300 gr penne (volkoren)
1 rookworst
200 gr kleine tuinerwten (diepvries)
1,5 dl slagroom
100 gr Parmezaanse kaas
1 tl mosterd
2 el kappertjes
3 el fijngesneden peterselie
Snufje zout
Snufje peper

Aan de slag:

Kook de pasta in ruim kokend water met zout volgens gebruiksaanwijzing beetgaar. Goed uit laten lekken. Snijd de rookworst in reepjes en bak deze in olie of boter. Doe de tuinerwtjes erbij en verwarm deze even. Het mengsel door de pasta scheppen en doe deze vervolgens in een ovenschaal. Slagroom verwarmen op zacht vuur met de Parmezaanse kaas. Breng op smaak met kappertjes, mosterd, peterselie, zout en peper. Verdeel het roommengsel over de ovenschaal en bestrooi het geheel met het laatste restje kaas.
Het gerecht zo’n 15 tot 20 minuten gratineren in de oven op 210 graden Celsius.

Eetsmakelijk ?

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial