06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Bloed, zweet en tranen om fysiek goed op peil te komen en te blijven natuurlijk. Lunges en squats in een zweterige gym zijn altijd onderdeel van de warming-up. De ‘abs’ komen traditiegetrouw ook flink aan de beurt met de situps, bicycle crunches noem maar op.

Spontaan werpt een oprisping een stevige geluidsgolf de zaal in. Wat een opluchting, letterlijk! Bij een stevige fysieke inspanning waarin de buikspieren worden aangetrokken, ontsnapt er doorgaans zomaar een flinke ‘luchtbel’ als opluchting die de maagomvang weer een beetje doet slinken. Hopelijk blijft het alleen bij lucht en blijft het zuur achterwege, waardoor je het gevoel van herkauwen gaat ervaren…

Eten & sport

Het is en blijft toch een kunstje om voldoende te eten voor zo’n krachtinspanning en bovenal een niet te grote hoeveelheid. Want dan werkt het eten je zo tegen. Met zuurbranden en oprispingen tot gevolg. De maagstreek wordt snel tot een te groot volume gegeten. En iedere inspanning levert dan grote druk op de maag(inhoud). Herkenbaar of niet? Ruim een uur eten voor je sportieve inspanning is okay. En eet je dan koolhydraten of juist zo min mogelijk. Ik vind het nog steeds een lastig onderdeel van eten & sport.

Frisse en lichte groente

Vandaag trek ik de stoute schoenen aan en kies ik voor een rauwe versie met een kleine portie rijst. Paksoi is een koolsoort met stevige witte stelen en grote groene bladeren. Je kunt deze koolsoort heel goed (roer)bakken, kort koken en zoals vandaag lekker rauw eten – in een salade welteverstaan. Vergezeld van enkele noten en een pittige dressing is het een prima bijgerecht.

Je kunt zowel het (stevige) witte deel gebruiken als de (zachtere) groene deel. Een portie zilvervliesrijst ga ik vandaag toevoegen om de maaltijd compleet te maken, maar noedels of zoete aardappel kan net zo gemakkelijk. Wist je dat paksoi boordevol vitamine A en C zit? Paksoi is een heerlijke frisse en licht zoete groente. Je kunt de paksoi zelfs in een smoothie verwerken. Lekker fris & heel smakelijk!

Salade voor vier personen:

 • Handjevol ongezouten cashewnoten
 • 1 puntpaprika
 • 1 hele paksoi
 • ½-1 rode ui

Voor de dressing: 

 • 2,5 cm verse gember
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 tl ketjap
 • 1 tl tamari
 • 1 tl mosterd (pittig)
 • 2 tl citroensap
 • 4 el notenolie vierge
 • Snufje Herbamare zout

Aan de slag:

Rooster de noten op middelhoog vuur in een koekenpan en laat deze daarna afkoelen. Maak de dressing met bovenstaande ingrediënten en pureer deze met de staafmixer of in de blender tot een glad mengsel.

Spoel de paksoi onder koud water af en snijd de stronk in kleine smalle reepjes. Het groen kan iets grover gesneden worden. Snijd de paprika in ringen. Schil de rode ui en snijd deze doormidden en vervolgens in hele kleine ringen. Hussel al deze bestanddelen voor de salade door elkaar en verdeel de dressing erover.

De afgekoelde cashewnoten kleiner hakken en eveneens over de salade verdelen. Uitserveren met bijvoorbeeld zilvervliesrijst.

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial