06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Midden in de kamer staat te pronken mijn schatkist uit Madeira. Gevuld met zand, souvenirs, wandelstokken, schrijfschrift. Het is een reiskoffer vol met herinneringen die afgelopen week zijn opgedaan. Yoga, schrijven, relaxen, netwerken, voor jezelf zorgen en veelvuldig eten.

Het was een week vol hoogtepunten, plezier en echte ontmoetingen. En nu heb ik mijn schatkist midden in de kamer gezet. Een reminder aan deze prachtige week. Iedere dag haal ik er een item uit om mij weer even terug te plaatsen naar afgelopen week. Zoete herinneringen. Vandaag heb ik het boodschappenbriefje eruit gevist die dienst heeft gedaan voor een Mexicaanse avondmaaltijd op Madeira.

Vegetarische maaltijd

Een lach verschijnt op mijn smoel denkend aan deze avond waar het gezelschap zo tevreden heeft zitten tafelen. Zelfs de enthousiaste buurvrouw van een naastgelegen bed- & breakfast had ik er warm voor gemaakt. De left-overs had ik haar beloofd. Welnu je raadt het vast al, die waren er jammer genoeg (voor haar) niet. Een voedzame vegetarische maaltijd voor een groep van 10 personen.

Gewoon op gevoel de mooiste ingrediënten plukkend uit de lokale supermarkt waarbij de stralende savooiekool het meest mijn aandacht trok. Daar omheen heb ik een recept gevlochten. Vergeet vooral bij de bereiding niet veel liefde en aandacht erin te verwerken.

Tot slot een haiku omdat deze afgelopen week aaneengesloten werden uitgeserveerd:

Knappe kool gespot
Voedzaam in enchiladas
Zalig uitbuikend

Ingrediënten voor een feestelijke maaltijd voor zo’n 10 personen:

 • 1 savooiekool
 • 1,5 hele knoflook
 • 3 wortelen
 • 2 pepers of jalapeno pepers (potje)
 • 8 grote vleestomaten
 • 3 zakjes geraspte kaas
 • 2 emmers volle yoghurt of kwark
 • 2 x 8 tortilla’s
 • 2 grote rode paprika’s
 • 6 flinke uien
 • 3 groentebouillonblokjes
 • 1-1,5 liter gekookt water
 • 2,5 el oregano (gedroogd)
 • Snufje peper & zout
 • 1 takje peterselie

Bereiding:

Snijd de twee of drie buitenste bladeren eraf en gooi deze weg. Dan acht tot tien bladeren los snijden en de nerf verwijderen. Kook deze koolbladeren ongeveer vijf minuten. Daarna afgieten, af laten koelen en in reepjes snijden. Snijd de ui, wortel, knoflook, verse peper, vleestomaten en paprika’s in blokjes of ringen. Snij ook het restant van de kool in blokjes.

Zet een pan op groot vuur en voeg een klontje kokosolie toe. Bak 1 knoflook (de halve is bedoeld voor de vulling tortilla), ui, paprika en verse peper samen met de ui aan totdat deze glazig is geworden. Voeg de gesneden tomaat toe en de oregano. Even laten staan op zacht vuur en af en toe omroeren. De helft uit de pan halen. Die gebruik je later als topping op de tortilla.

Voeg de blokjes wortel en gesneden kool toe en zet de pan nog even op hoog vuur en roer goed om. Na zo’n vijf minuten het gekookte water toevoegen evenals de bouillonblokjes. Goed roeren en vuur op zacht zetten.

Nu de yoghurt in een grote schaal doen en mengen met twee zakjes geraspte kaas, de in reepjes gesneden koolbladeren, een halve knoflook, peper en zout toevoegen. Goed doorroeren. De tortilla’s besmeren met dit mengsel en oprollen. Vet een ovenschaal in en leg de rollen naast elkaar.

Als laatste de topping (mengsel van knoflook, ui, perse peper en paprika) erover verdelen. Geraspte kaas erover en in het midden van de oven plaatsen. 15-20 minuten bakken op zo’n 200 graden Celsius.

De soep is inmiddels in de pan gaar genoeg om van het vuur gehaald te worden. Met de staafmixer het tot een zacht geheel pureren. Eventueel nog wat peper of zout toevoegen. Uitserveren met een bloopje yoghurt en een toefje peterselie. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial