06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

We gaan van een behoorlijke eengezinswoning naar een piepklein appartementje en dat betekent maar één ding: downsizen. We moeten ons aanpassen aan de minimale vierkante meters. De ervaring leert dat hoe minder spullen je hebt, hoe lichter je bent. Er komt ruimte, veel ruimte voor het nieuwe.

Ons idee om kleiner te gaan wonen, groeide supersnel uit tot de realiteit. In drie maanden tijd zetten we onze plannen om in concrete stappen. Ons idee ‘groeide dan ook als kool’. Dat brengt me op spruitkool, oftewel spruitjes, ook wel Brussels sprouts genoemd.

Tussen het inpakken en sorteren door ben ik op zoek gegaan naar een lekker recept.
Die ga ik dan ook uit serveren. Mijn hardwerkende lichaam dient ook gevoed te worden. En een goede maaltijd betekent een druk op de pauzeknop. Tijd om rustig en lekker te eten en nieuwe energie op te doen. Ik kan mij enorm verheugen op die winterkost met spruitjes.

Tijdens het koken sorteer ik de keukenspullen: meenemen of achterlaten. Even snuiven aan al die zoete herinneringen die mij weer terug in de tijd brengen. Uiteindelijk wordt de doos dichtgeplakt en met een dikke stift beschreven: bestemming keuken. En vandaag pak ik uit met dit recept.

Ingrediënten 4 personen:

500 gram spruitjes
2 uien
2 bataten (zoete aardappel)
200 gram magere spekblokjes
2 tl gedroogde tijm of Provençaalse kruiden
3 el traditionele olijfolie
1-2 tenen verse knoflook

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 200 °C. Breng een pan water aan de kook. Maak de spruiten schoon door het stronkje en eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen. Snijd de onderkant (diep) in. Kook de spruitjes 5 minuten en giet ze af. Pel de uien en snijd ze in dunne partjes. Schil de bataat en snijd deze in partjes. Ontdoe de knoflook van de schil en snijd ook deze in kleine partjes.
Schep op de ovenbakplaat de spruiten, bataat, ui, knoflook en magere spekblokjes door elkaar. Strooi er tijm of Provençaalse kruiden en (versgemalen) peper naar smaak over en sprenkel de olie erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en rooster de spruitjes 20-25 minuten. Schep ze af en toe om.

Ik zeg eet smakelijk ?

Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial