06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Hjoed skriuw ik in stik yn het Frysk, om’t ik ynspireart waar troch een gearkomst Festival B in de Lawei te Drachten ôfrûne sneintemiddei. Der wurde minsken meer bewust makke van iten en foaral fan lokaal itenswaar. En sa kaam het tot dit resept. Ien fan sipels. #sipelsop is nammentlik een projekt oer wat wy sa ol op tafel sette. Sûnens steat foarop en sa komme we to witten hoe het my us sûn iten stelt is. Ik haw myn resept ek deelt op dizze webside omdot ik dat belangrijk fyn. It dielen fan ynformaasje sadat mear minsken derfan wite. Sipelsop is het hjoed net wurde, moar wol chutney mei sipels fansels. Reade sipels wol te verstean. Moai en smaakfol.

Ben jij bekend met sipelsop? Sipelsop is het symbool voor een project over eten. Wat willen we met ons eten vandaag en morgen. Sipelsop is Friese uiensoep en is makkelijk, gezond en lokaal te maken. Mijn bijdrage is ook terug te vinden op bedoelde projectpagina #Sipelsop. Misschien ook een leuk idee voor jou.

Over sipels gesproken. Vandaag staat er een heerlijke chutney op het menu. Rode uien zijn verwerkt in deze versie. Een verrukkelijk kruidig bijgerecht. Kan bij diverse gerechten gebruikt worden en zelfs op een toastje gesmeerd worden. Tijdens de agrarische dagen in Drenthe werd deze chutney rijkelijk geproefd en sbinnen luttele dagen was ik door mijn voorraad heen. Dus ben ik mijn keuken weer ingedoken om een nieuwe ronde te maken.

Mocht je nu een voorraad ui hebben liggen en er nog geen bestemming mee weten. Dan hup de keuken in en deze chutney maken. Zo gaat er zo weinig mogelijk voedingswaar de container in. Bewust genieten van eten, eten voor je gezondheid, het klimaat, de bijen en niet te vergeten de boeren. Heb een heerlijk herfstig weekend en laat deze chutney daar zijn eigen bijdrage in leveren.

Ingrediënten:

  • 25 gr olijfolie
  • 500 gr rode ui
  • 1 verse rode chilipeper
  • 150 gr basterdsuiker
  • 1 tl zout
  • 200 gr rode wijnazijn

Aan de slag met de Thermomix:

Ontdoe de ui van de stevige buitenste rokken en snijd deze in kleine partjes. Was de verse peper en snijd deze in smalle reepjes. Doe olijfolie samen met de rode ui in de mengbeker en karamelliseer gedurende 20 minuten op hoge temperatuur. Voeg de chilipeper, basterdsuiker en rode wijnazijn toe en kook 25 minuten Varoma stand met snelheid o,5. Klaar is Kees!

Aan de slag:

Ontdoe de ui van de stevige buitenste rokken en snijd deze in kleine partjes. Was de verse peper en snijd deze in smalle reepjes. Schenk olijfolie in een gietijzeren pan. Voeg de ui toe en karamelliseer gedurende 20 minuten op hoge temperatuur. Blijf roeren om aanbakken te voorkomen.

Voeg de chilipeper, basterdsuiker en rode wijnazijn toe en kook 25 minuten op gemiddeld tot laag vuur en roer regelmatig om aankoeken te voorkomen.

Schenk het in een warme jampot met schroefdeksel en draai meteen dicht. Laat afkoelen op de kop en daarna gekoeld bewaren de schuur of in de koeling. Tip! De jampotten bijvoorbeeld in vaatwasser zetten om goed schoon en heet uit te leveren. Meteen de chutney in de hete/warme potten schenken.

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial