06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Net als iedereen een meest favoriete gerecht heeft – een waarvoor ze je ’s nachts wakker voor kunnen maken – heb ik dat ook. Mijn topfavorieten zijn stoofperen, vandaar de naam Gerda’s toffe peer.

De Gieser Wildeman is voor mij de enige èchte stoofpeer, de tofste peer. Een verrukkelijke seizoengroente, ja dat klopt: groente. Omdat een stoofpeer niet uit de hand te eten is noem je het geen fruit, maar groente. Gekookte stoofperen zijn echt traditioneel en oer-Hollands.

De Gieser Wildeman is een kleine Hollandse stoofpeer die stamt uit 1850. De peren op de markt en in de supermarkt komen van eigen bodem en zijn doorgaans van hoge kwaliteit.

Het is een kleine, iets zoete, zacht vlezige roodkokende stoofpeer en wordt voornamelijk als bijgerecht geserveerd. Wist je dat je met het nuttigen van 4 halve stoofpeertjes al voldaan hebt aan je dagelijkse portie groenten??

Ingrediënten stoofperen:

1,5 kg Gieser Wildeman stoofperen

250 ml rode bessensap of rode wijn

100 ml water

8 verse dadels

50 gr (kokosbloesem)suiker

2 eetlepels allesbinder

Voor een romige puree

1 knolselderij

2 kleine aardappelen

Scheutje melk

Bereiding

Stoofperen

 

Schil de stoofperen en snijd ze eventueel in parten en verwijder het klokhuis. Leg de stoofperen in een pan samen met de bessensap (of wijn), water, dadels en de suiker. Doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het op een laag vuur plm. 90 minuten langzaam garen.

Voor de saus over de peren gebruik je het kookvocht. Doe dit vocht even door de zeef, zodat de dadels achter blijven (deze zijn alleen gebruikt voor de zoetigheid). Verwarm dit samen met 2 eetlepels allesbinder op hoog vuur. Nu wordt dit een stevige saus. Bij het opdienen deze saus over de peren schenken.

De romige puree

Snijd de knolselderij in kleine blokjes en kook deze gaar in plm. 10 minuten, tezamen met 2 kleine aardappelen (geschild en in kleine partjes) en een snufje zout.

Vervolgens afgieten en met de staafmixer tot een puree maken. Een klein scheutje melk toevoegen. Eventueel met zout en peper op smaak maken.

Bij dit gerecht smaakt runderstoofvlees voortreffelijk.

Tijdens het uitschrijven loopt het water mij al in de mond….

Eetsmakelijk ?

 

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

 

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial