06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Gezondheid staat met stip op nummer 1. Trendy is gezondheid ook, want in bijna ieder tabloid, artikel, krant of op radio en televisie komt een item over gezondheid voorbij. In alle leeftijdscategorieën speelt gezondheid een rol. En voeding speelt daarin een grote rol. En daarmee is mijn interesse meteen gewekt.

Onlangs kreeg ik het boek van Tamara de Weijer (huisarts) in handen. Zij legt het verband tussen aandoeningen en voeding gecombineerd met leefstijl. Zij stelt dat je je ziek kunt eten, maar ook beter. En vanuit die optiek heeft zij een receptenboek samengesteld. Eén van de recepten, de crackers, staat vandaag op het menu. Meestal sta ik te koken, maar vandaag pak ik het bakken op. Het fotoplaatje wekte zo mijn eetlust, dat mijn nieuwsgierigheid mij verder op pad hielp. Uiteraard geef ik mijn eigen draai eraan.

Darmen en voeding

Zoals de meesten van jullie waarschijnlijk weten, kunnen de darmen behoorlijk worden beïnvloed door hormonen en door voedingsmiddelen. Ook ik kampte met onrustige darmen met een slechte vertering en zo ging ik op zoek naar ‘andere’ recepten. Zo probeer ik mijzelf weer fit te eten en het energielevel weer op te krikken. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk Elfie in te zetten. Mijn kookmachine beschikt over meer dan duizend recepten wereldwijd. Maar deze variant vind ik er niet tussen. En dus ben ik zelf op zoek gegaan naar de mogelijkheden. Door lukraak proberen leer je het snelst. Dit recept is voor zo’n 10 crackers. Het resultaat mag er zijn. Deze crackers zijn koolhydraatarm en rijk aan voedingsstoffen.

Afwegen en sjoemelen

Mengen en rollen. Fijnhakken en mengen. Afwegen en sjoemelen. Oefenen en proberen. Dit alles komt voorbij in deze baksessie. Nog steeds probeer ik alleen de lekkerste crackers uit te leveren. Goed zien hoe de samenstelling is. Water toevoegen en weer opnieuw kneden. De rafelige randen bijwerken. Noem maar op. Geen toevoegingen in de zin van E-nummers. Gewoon puur natuur. Dat hoop ik straks te kunnen proeven. Inmiddels schuif ik liefdevol de tweede (!) lichting in de oven. Eens kijken of deze net zo lekker of juist lekkerder zijn dan de eerste ronde. Dat wordt smullen komende week. Ga jij de stap ook wagen?

Ingrediënten:

  • 40 gr zonnebloempitten
  • 60 gr pompoenpitten
  • 50 gr lijnzaad (½ gebroken en ½ heel)
  • Snufje Keltisch zeezout
  • 30 gr Pandano kaas
  • Snufje kardemom
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kruiden (Italiaanse of Provençaalse)

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier. Snijd een stuk Pandano kaas (30 gr)  van 2 tot 3 cm en doe deze in de mengbeker. 10 seconden op stand 10 zetten en de stuk(ken) kaas zijn korrels geworden. Perfect voor het deeg.

Met de spatel het mengsel overhevelen in andere kom. Geen thermomix? Dan gewoon raspen. Doe 20 gr zonnebloem-, pompoenpitten en 25 gr gebroken lijnzaad in de mengbeker van de thermomix. In 10 seconden maalt de (keuken)machine het in de hoogste stand (10) tot een mooi meel. Doe de andere helft van de zonnebloem, pompoenpitten het lijnzaad (heel) erbij. Een snufje zout toevoegen samen met 100 ml heet water. Laat dit 5-10 minuten staan en zet het roteerblad op stand 1.

Nu blijft het mengsel continue in beweging. Geen thermomix? Dan gewoon na 5 minuten omscheppen. Als laatste de kaaskorrels, paprikapoeder, kardemom en de kruiden toevoegen. Nu de kneedstand van de machine activeren of met de hand kneden. In 2 minuten is het mengsel mooi gemengd en goed genoeg om op de bakplaat verdeeld te worden.

Doe het mengsel met behulp van de spatel op de bakplaat en leg een nieuw vel bakpapier erover. Eerst met de handen verdelen en vervolgens met de deegroller het mengsel zo egaal mogelijk verdelen. Voorzichtig het bovenste bakpapier verwijderen en de gerafelde randen bijwerken. Is het deeg korrelig dan nog wat water toevoegen en opnieuw kneden.

Tenslotte met een mes de vorm van de crackers aangeven, waardoor ze gemakkelijk afbreken na het bakken. Bak de crackers 20 minuten in de oven, daarna omkeren en nog eens zo’n 10 minuten bakken. Goed aflaten koelen en ze in stukken breken. Eet smakelijk!

Hartelijke (bak)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial