Opstaan met een kop koffie, op de achtergrond buiten de geluiden van ruiten krabben horen, de kachel opstoken tot een behaaglijke temperatuur binnen, en de zon zien opkomen. Wat een heerlijk begin van de dag. Het belooft een zonnige dag te worden.
Na de yogasessie pluk ik de jas van de kapstok samen met de sjaal en niet te vergeten mijn knalrode glacés en hoppa frisse lucht happen in de buitenlucht. Een flinke wandeling in het nabijgelegen natuurgebied is een must om de arbeidsvitaminen voor de dag op te pikken.
Tijdens het wandelen doe ik inspiratie op en snuif zoveel mogelijk zuivere vitaminenlucht op. Tussentijds probeer ik de mooiste natuurplaatjes te schieten. Want de rijp hangt zwaar aan het groen vandaag. De grassen en brandnetelstruiken zijn volledig ingepakt door een laag. De zon licht de waterkristallen nog meer uit. Dat levert mooie plaatjes op. En zo ontstaat het idee voor mijn trick or treat .
Treat
‘Treat’ is het in dit geval. Een lekkere pompoensoep past zo uitermate goed in dit jaargetijde. Pompoenen zijn volop te koop tijdens de herfst en de winter. De oranje versie is het meest populair en zeg nou zelf de kleur vrolijkt je toch meteen op! De meest griezelige en fantasierijke gezichten worden gekerfd voor de 31ste oktober, oftewel Halloween. Wordt het ‘trick’ of wordt het ‘treat’. In dit geval een lekkernij.
Lekkere zoete soep voor in de kouwelijke dagen. Zeker wanneer de ochtenden worden gestart met het krabben van de autoruiten en de glacés samen met de sjaal weer uit de kast worden getrokken. De neusgaten worden stevig geprikkeld bij het binnentreden van de buitenwereld.
De wind waait de frisse lucht zo je neus in en het afvallende blad danst om je heen. De zon verovert terrein en doet de rijp smelten en smelten doet je hart van deze fijne soep. Pompoenen leveren weinig calorieën en bevatten veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je darmen. Pompoenen bevatten betacaroteen en dat is goed voor de ogen en de huid.
Halloween
Met een scherp mes kerf ik de eerste snijrand door de pompoen. Het moet de deksel worden en dus in zijn geheel gelicht worden. Stijf druk ik de pompoen tegen mijn buik en met het kleine mes probeer ik te kerven, stevig en voorzichtig. Ik moet helemaal rond zien te komen en ik hoef alleen de pompoen maar te halveren natuurlijk. Stukje bij beetje lukt het me het deksel te verkrijgen. Top.
Nu met een lepel de pitten verwijderen en de pompoen ‘schoonharken’, want binnenin zit de vrucht vol met grote platte zaden. In gedachten zie ik deze pompoen al dienst doen als soeppan. Ik heb het kerven van leuke en aftandse smoeltjes achterwege gelaten, dat laat ik graag aan jullie over
Tip! Bij het maken van de soep heb je een hele pompoen nodig en dat is genoeg voor een volledige portie dagelijkse groenten. De wortel kun je net zo gemakkelijk vervangen door zoete aardappel.
Ingrediënten:
- 15 gr olijfolie
- 2 cm verse gember
- 1 oranje pompoen
- 200 gr wortelen
- 2 groentebouillontabletten
- Snufje Himalaya zout
- 50 gr cashewnoot of walnoot
- 2 cm verse rode peper
- 750 gr water
Aan de slag met de thermomix:
Ontdoe de pompoen van de schil en de pitten binnenin. Snijd er blokjes van. Rasp of was de wortelen en snijd deze in stukjes. Doe de olie samen met de gember in de mengbeker en hak in 5 sec stand 5 tot fijne stukjes. Vervolgens 3 minuten op 120 graden Celsius met de roerstand fruiten. Voeg de pompoen, wortelen, noten, zout, verse peper, groentebouillontabletten en water toe en kook deze zo’n 15-18 minuten op stand 1. Nu worden de ingrediënten gegaard onder continue roeren. Tegen het einde de snelheid opvoeren van 5-10 om de soep te pureren. Direct uitserveren maar!
Aan de slag:
Ontdoe de pompoen van de schil en de pitten binnenin. Snijd er blokjes van. Rasp of was de wortelen en snijd deze in stukjes. Doe de olie samen met de gember in een (soep)pan. Fruit dit enkele minuten. Vervolgens de pompoen, wortelen, noten, zout, verse peper, groentebouillontabletten en water toevoegen en deze aan de kook brengen. Zo’n 15-20 minuten op laag vuur laten pruttelen. Pan van het vuur halen en pureren met de staafmixer. Direct uitserveren maar!
Gerda Uiterwaal