06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Gerda’s vega slow soep

Dat de verkering dik aan is valt te lezen in deze blog. Elfie en ik. Nu we een in een nieuw jaargetijde zijn beland, komen er ook andere recepten voorbij. Kruidige varianten met herfst- en wintergroenten. Vandaag ga ik de langzame versie van Elfie op de proef stellen. Samen gaan we er een heerlijkheid van maken. Laat de vonken maar weer spatten. Het vuur is aan!

Een traan biggelt over mijn wang, de paddenstoelen rijzen, waar je ook kijkt, uit de grond, en de grassen langs het pad houden de druppels als parels aan zich vast en de wind? Die blaast het eerste loshangende blad uit de bomen. De zon komt langzaam op en probeert de dag te verwarmen. Steevast loop ik ‘s morgens door mijn achtertuin, het recreatiegebied Kardinge. Iedere keer valt mijn oog weer op een nieuw detail. Nu het weertype aan het veranderen is en de kou zijn intrede doet laat de natuur een andere kant van zichzelf zien. Met de buit van vandaag – een broekzak vol pas-gevallen-kastanjes en een handvol eenden veren, keer ik vol energie huiswaarts.

Snert met aandacht

Na mijn opgedane inspiratie in de buitenlucht kan ik mij helemaal uitleven op een plek, namelijk in de keuken. Elfie – mijn moderne keukenmachine – is er helemaal klaar voor. De connectie met het stroompunt is gemaakt en met het oplichten van de display tovert zij de mooiste glimlach tevoorschijn. Het moment is daar, de spliterwten laat ik zakken in de mengbeker. Dan een flinke slok water erbij. Het groentepakket inclusief de knolselderij is vers gesneden en daarmee worden de erwten helemaal bedekt.

Je kunt bovenop de erwten enkele krabbetjes leggen en meekoken, maar vandaag gaan we vega koken en dus laat ik de krabbetjes achterwege.  Natuurlijk gaat er nog een mix aan verse kruiden bij zoals een laurierblad, kruidnagel en vers gemalen peper. De topping is fijn gesneden peterselie en selderijblad. Liefdevol leg ik de deksel er op en gaat Elfie aan de slag. Het gaat vandaag ‘slow’ en met aandacht want ze neemt een werkdag in beslag om de lekkerste en fijnste erwtensoep uit te serveren. Mijn huis vult zich met de geuren uit de keuken en zo ga ik met een glimlach aan de slag met teksten schrijven.

Vega of met worst en spekjes

Tussen de bedrijven door werp ik natuurlijk steeds een blik in de pan. Het garen van de erwten is al een behoorlijk end op weg evenals de bovenop liggende groenten. Eén ding is zeker, ik ga vrienden maken vandaag. In mijn gedachten zie ik de lieftallige smoeltjes al aan tafel zitten. In afwachting van een lekkere kom snert. De variant van vandaag is vegetarisch. Maar net zo gemakkelijk kun je worst of spekjes toevoegen. Bijvoorbeeld een verse worst of een Gelderse variant. Eet smakelijk!

Ingrediënten:

 • 500 gr spliterwten
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 tl Keltisch zout
 • ½ knolselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 aardappel
 • 1 prei
 • Vers selderijblad
 • Vers peterselie
 • Vers gemalen peper
 • 1,0 liter water

Aan de slag:

Schil de knolselderij, aardappel en winterwortel en snijd deze in stukken van 2-3 cm en doe deze in de mengbeker. Laat de messen ongeveer 20 seconden op stand 5-7 roteren om kleine stukjes over te houden. Voor de gaarheid is het heerlijk wanneer niet alle groenten even groot of fijn gesneden zijn. Overhevelen naar een mengkom of schaal.

Vervolgens de prei in stukken van 3 cm snijden en in de mengbeker stoppen. Deksel er op en snijd deze in 10 seconden stand 5 tot kleinere stukjes. Ook deze in de mengkom of schaal overhevelen. De selderijblad en peterselie afspoelen en in de mengbeker stoppen. Enkele seconden op stand 5-7 snijden. Doe de spliterwten in de maatbeker van de Thermomix. Voeg 1 lt water toe.

De gesneden groenten samen met de fijngesneden selderij en peterselie uit de schaal bovenop de erwten verdelen. 2 laurierblaadjes, snufje zout en vers gemalen peper toevoegen. Dit is het moment de slow cooker te activeren. En de rest gaat de komende uren vanzelf.

De smaken gaan zich de komende uren met elkaar mengen. Heel langzaam gaan de erwten samen met de wintergroenten garen. Door het roterende messen/bladen blijven de erwten continue in beweging en koekt de soep niet aan en kookt deze niet over. Eet smakelijk!

Hartelijke (snert)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial