06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Inmiddels zijn we gesetteld op het Zweedse platteland voor de komende weken. Zo’n 30 kilometer boven Karlstad. Daar staat ons vakantiehuis met zicht op het meer en op de weidse omgeving.

De omgeving is groener dan groen alhier en de mensen zijn zachtaardig en vriendelijk. De eerste de beste supermarkt is ruim 7 kilometer verderop. Ik zei toch, op het platteland. Zo ben je fijn aangewezen op jezelf. Back to basic. Dat geeft een heel rustgevend gevoel. Niks geen stadse drukte en hectiek, zelfs eigen gebakken brood van de buurvrouw. Beter dan dit gaat het niet worden.

Temperatuur daalt

Na enkele dagen mooi en zonnig weer hebben we vandaag onweer en dikke regendruppels op het menu staan. Het kwik komt niet boven de 15 graden Celsius uit en de kachel hebben we al flink opgestookt in ons zomerhuisje. Zo kan het verkeren hier in Zweden. Net als het weer is het bereik de 4G net zo flexibel. Het ene moment wel en de andere niet. Dat klinkt alleen maar als aanpassen aan de situatie. En tot dusver gaat dat heel gemakkelijk. De G van genieten blijft in ieder geval fier overeind staan!

Uitwerken ratatouille en smaakpanel

Tijdens het uitwerken van dit verhaal zit ik heerlijk bij het vuur met de laptop op schoot. Buiten regent het pijpenstelen als zijnde een fikse onweersbui. Natuurlijk kook je dan ook recepten die bij het weer passen. Een ratatouille. Helemaal vers en volledig tot stand gekomen in mijn ultramoderne kookmachine. De WiFi wordt via een hotspot op de telefoon gecreëerd. Eenmaal de recepten binnengehaald blijven ze beschikbaar op de machine. De gasten aan tafel waren meer dan tevreden en de hele pan is schoon leeg gegeten. Woorden zijn verder overbodig.

Ratatouille is van oorsprong een groentegerecht uit de Provençaalse keuken en vandaag uit een Zweedse eenvoudige keuken. Dit gerecht is zowel warm als koud geschikt als bijgerecht met of zonder vlees. In mijn geval met rundergehakt en couscous en een Nederlands-Zweeds smaakpanel.

Ingrediënten:

  • 3 flinke uien
  • 2-3 teentjes knoflook (ik houd ervan)
  • 20 gr kokosolie
  • 5 flinke tomaten
  • 1 puntpaprika
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 1 tl zout
  • 1 courgette

Aan de slag:

Schil en snijd de ui, knoflook in kleine stukjes. Warm de pan op met een klontje kokosolie en fruit de ui samen met de knoflook. Was en snijd de tomaten, paprika en courgette in niet al te kleine stukken. Voeg eerst de tomaten toe en laat deze zo’n 5 minuten garen op middelhoog vuur.

Dan de courgettes en paprika’s toevoegen blijven roeren en op zacht vuur zo’n 15-20 minuten laten garen. Een groentebouillonblokje toevoegen eventueel nog wat peper en zout. Uitserveren met in dit geval gehakt en couscous. Smaklig måltid!

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial