06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Heel smooth start ik vandaag de dag op. Eerst een lauwwarm citroensapje, even later gevolgd door een heerlijke kop koffie. Vervolgens doe ik op de veranda mijn yogaoefeningen en staar ik nog een paar minuten extra over het meer naar de prachtige lucht, die continu varieert door luchtdruk en lichtinval. Nog één diepe inademing en dan duik ik de keuken in voor één van de lekkerste shakes ooit.

Zweedse hjortron bessen

Mijn vijftal – ja echt – vers geplukte hjortron bramen van afgelopen zondag stop in de shake van vandaag. Wat een weelde om zo’n groot bosgebied als tuin of juist als supermarkt te mogen ervaren. Samen met drie dames ging ik op pad om bessen te plukken.  Gewapend met zelfgemaakte musquitospray en goede beschermende kleding inclusief rubberlaarzen tot aan de kniëen gingen we de drassige en afgelegen bossen in op zoek naar hjortron. Zweedse oranje bessen met pitjes – een heuse delicatesse als je bedenkt dat een potje jam 789 kronen (bijna € 8,-) kost.

Bessen waren er in overvloed, alleen waren ze nog niet rijp genoeg voor het rooien. ‘Een weekje’ zeiden we tegen elkaar. ‘Dan zijn deze rijp genoeg’. En laten wij er dan zijn voor het rooien ervan. Heerlijke jam of gelei kun je ermee maken. Maar je kunt ze ook verwerken in een smoothie zoals ik vanmorgen deed. Deze zogenaamde kruipbraam komt voornamelijk voor in vochtige en moerasachtige gebieden zoals onder andere in Scandinavië. Rijpe bramen herken je aan de goudgele kleur. Ze zijn zacht, sappig en rijk aan vitamine C.

Zomercanterellen

Naast hjortron en blauwe bessen zijn er ook canterellen te vinden in deze ‘vochtige’ bossen. De zomervariant in dit geval. Je voeten zakken bijna tot aan de enkels in de zachte en nattige ondergrond. Salamanders hoor je voor je uit gaan met ritselende geluiden.  Onzichtbaar door hun snelheid manoeuvreren zij zich door het bosgebied.

En zo is het naastgelegen plukbos een soort van een supermarkt in mijn ogen. Enkele kilometers rijden en dan kom je de mooiste natuurgebieden tegen. De meest verse producten met afwisseling van het seizoen zijn hier ‘verkrijgbaar’. Het plukevenement is het uitje van de dag als je het mij vraagt. Mijn oriëntatie is wel enigszins afgezwakt door het zien van alleen maar bossen. Je zou kunnen zeggen dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

En dan nu is het de hoogste tijd voor het recept.

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 2 eiwitten
  • 1 banaan
  • ruime handvol diepgevroren frambozen
  • 2 medjoul dadels (meegenomen van huis)
  • 5 stuks hjortron (bramen)
  • 1 muntblaadje voor garnering

Aan de slag:

Scheid het eiwit van de eierdooier en doe deze in de kom. Klop de eiwitten tot een mooi en luchtig geheel. Snijd de banaan en dadels in stukjes en voeg deze toe. Meng en klop dit tot een soepel mengsel in de thermomix/blender of met de staafmixer. Dan het gevroren fruit toevoegen en op de hoogste stand mixen tot een glad geheel. Trevlig frukost!

Geschreven door: Gerda Uiterwaal
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial