06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Geen betere en ‘more healthy’ kickstart van de dag!

Aanvankelijk lag een tros bananen in het prille begin nog te ‘shinen’ in de fruitschaal. Knalgeel en nog super strak ik hun jasje lagen ze te pronken. Maar slechts enkele dagen later waren ze nog niet geconsumeerd. Enkelen waren van de tros gescheiden door een ferme ruk en direct in het broodtrommetje beland. Daarna had niemand meer de noodzaak om zo’n knalgele versie uit de schaal te bemachtigen.

De dagen verstreken en de aangename temperatuur in de woonkamer liet het kakelverse karakter van deze gele jongens verder achteruit gaan. Zoetjesaan werd het knalgele aanzicht verruild voor een donkerbruin en het strakke jasje werd een superzacht en week omhulsel. Intussen was de aantrekkingskracht totaal verbleekt waardoor ze compleet lagen te verpieteren. Daardoor zouden ze rechtstreeks in de prullenbak belanden. Enkel en alleen in het kader van ‘no-waste’ konden ze nog van hun ondergang gered worden, zoals bijvoorbeeld in een zoetig brood. Vandaar dat het de hoogste tijd werd deze bananas te verlossen uit hun lijden.

Let’s go bananas in Quarantaine

In tijden van Quarantaine wordt zelfs het supermarktbezoek tot het minimum beperkt. Daardoor werd dit recept van bananenbrood geboren. Uiteindelijk zouden alle ingrediënten opgespoord worden in de keukenkastjes en in de koelkast. Enkele vijgen en dadels waren overgebleven van een Marokkaans gerecht die dag ervoor. Verder waren er nog enkele noten in een zakje te vinden net als een restje pompoenpitten. Honing is altijd op voorraad net als sojamelk en roomboter. De grote vraag: zou het lukken hier een lekker bananenbrood van te bakken? Een bont gezelschap van ingrediënten maakt het een heerlijk zoet bananenbrood met een knisper tussen je tanden van bijvoorbeeld de vijgen, stukjes noot en pompoenpitten.  En het zoetige karakter voornamelijk van de banaan, honing en dadels. Verder zijn de reguliere suikers zoveel mogelijk achterwege gebleven.

Vegetarisch en overeenkomstig de Ayurvedische voedingsleer

Aan de ene kant hebben de zuivere en voedzame ingrediënten  een regulerende werking hebben op de spijsvertering en aan de andere kant heeft de havermout invloed op de cholesterol. Hetzelfde geldt voor de vitamines en mineralen voornamelijk in de bananen, dadels en vijgen die van invloed zijn op de gezondheid.

Ik snijd de taart in partjes en doe deze in de vriezer, zodat ik op ieder gewenst moment mijzelf van een prima ontbijtje kan voorzien. Succes met maken en lekker smullen! By the way het thuispanel was vol lof over mijn Quarantaine probeersel!

Ga jij ook bananas? Ben benieuwd…

 

Voorbereiding 10 minuten:

Bereiding 1 uur

Ontbijtje

10 personen

 

Ingrediënten:

200 gr gesmolten roomboter zonder zout;

100 gr rietsuiker;

Handje vol dadels (en/of vijgen);

80 ml ongezoete soja melk;

3-4 rijpe bananen;

250 havermout (fijngemalen);

1 tl baking soda;

Snufje Keltisch zeezout;

Handjevol gehakte walnoten;

1 flinke el zonnebloempitten;

Vleugje honing;

Aan de slag:

Verwarm de over voor op 180 graden Celsius. Doe de havermout in de mengbeker van de Thermomix. Maak het tot een meel in 10 sec op stand 10. Meng het havermoutmeel, het bakpoeder en het zout in de mengbeker. Voeg de gesmolten boter, bananen, dadels (en/of vijgen), walnoten en pompoenpitten toe. Als laatste nog een vleugje honing toevoegen. Laat de machine 5 seconden op stand 5 draaien. Giet het beslag in een springvorm die bedekt is met bakpapier. Doe het brood in een voorverwarmde oven voor 1 uur. Daarna rustig af laten koelen & daarna smullen maar!

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial