06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Op het centrale pleintje strijken we neer voor een aperitiefje. Een ‘cerveza’ en een ‘vaso de rosa’ worden uitgeserveerd. ‘s Middags geslenterd in het dorp en een markt bezocht. Nu relaxen en genieten van de dag. Het zonnetje schijnt voorzichtig door z’n sluier en maakt de temperatuur aangenaam. Zomaar een zaterdagmiddag.

Een typisch tapasbarretje is gesitueerd op het pleintje, recht tegenover de kerk. Gewoon op straat zitten we letterlijk. Een negental tafeltjes met twee, vier stoelen eromheen, zo voor de deur van de tapperij. Deels omheind van glas voor beschutting.

Daar hebben we een tafeltje weten te bemachtigen, want het is een komen en gaan van gezinnen, stelletjes, ouden van dagen, noem maar op. Een beetje een stadsgevoel krijg ik erbij. Vanzelfsprekend komen mensen hier bijeen. In de kleine boerendorpjes gebeurt vrij weinig en op dit plein komt men samen.

Lokale tapperij

Spaans, Frans en ons eigen Nederlands wordt hier gesproken. Na een bezoekje binnen in deze lokale tapperij zie ik allerlei kleine hapjes op de bar staan, tapas. Heerlijke varianten met vis, vissalade, spek, kip. De een als een salade geserveerd op een stokbroodje, de ander gefrituurd als een kroket, weer een ander helemaal vers zonder toebehoren. Met een paar aanwijzingen van de barjuffrouw ga ik de  – op het oog – lekkerste tapas uitzoeken. Bij het completeren van mijn bordje loopt het water me al in de mond en als ik terugkeer naar ons tafeltje buiten verschijnt er een brede glimlach.

Heerlijk verrassende hapjes om de eerste trek te stillen. Verse sardientjes heerlijk zoutig van smaak afgewisseld met inktvis – waar ik zo lang op moet kauwen als ware het kauwgom. Het is een aangename middag in de Spaanse bergen. Zo kwam ik op het idee snelle en simpele gerechtjes te maken – tapas. Met enkele benodigdheden kun je eindeloos variëren. Ook wat het stokbrood betreft. Ik heb voor een klassieke baguette gekozen. Een lichtbruine variant.

Ingrediënten 3-4: 

  • 1 heerlijke zachte brie/camembert
  • Walnoten
  • Honing of agavesiroop
  • 1 baguette
  • Rucola sla
  • Cherry tomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • Olijfolie
  • Peper & zout

Aan de slag:

Verwarm de oven voor op zo’n 180 graden Celsius. De bakplaat bedekken met bakpapier en de stukjes stokbrood verdelen over de bakplaat. De cherrytomaatjes doormidden snijden en verdelen over de broodjes.

Snipper een beetje rucola sla erover, samen met een snufje peper en zout. Besprenkel lichtjes de broodjes met olijfolie. Snijd de brie in puntjes en verdeel deze over de broodjes. Een walnoot erop aanbrengen. Tenslotte de overgebleven broodjes licht besprenkelen met olijfolie, peper & zout. En de knoflook door de pers halen. Verdelen over de broodjes.

Doe eventueel nog wat losse cherrytomaatjes op de bakplaat en bak deze mee. Ongeveer 8-10 minuten in de oven doen. Uitserveren op een grote plank of bord. Eventueel prikkers erin. En klaar is Kees. Snelle tapas voor de gezelligheid.

Buen provecho Hasta luego! 

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial