06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Toen de kinderen hun eigen schooltuintje hadden kwamen ze steevast thuis met alle rode bietjes van de hele klas. Vol trots lieten ze de vracht aan bietjes aan mij zien.

Naast zorg voor de tuin hadden ze zich zelf ook verloren in de modder

Tenminste zo verwilderd zagen ze eruit. En ik roemde hun ijver en beloofde ze een heerlijk gerecht. Een glimlach rijst om mijn mond… Dat was een mooie tijd.
Er was namelijk geen moeder die deze bietjes in de keuken wenste te bereiden. De tijd om ze te bereiden ontbrak, denk ik zo. En zo belandde doorgaans de hele vracht in mijn keuken.

En eerlijk is eerlijk de hele keuken, van aanrecht tot snijplank, werd rood

Maar ik neem dat op de koop toe. Verse bieten uit de tuin zijn namelijk echt heerlijk. Eerst in een grote pan koken en dan ontvellen. En er dan een heerlijk gerecht van maken. Tijdens het schrijven van deze tekst loopt het water mij al in de mond. Een lekker stamppotje wordt het deze keer. De zoete aardappelen worden gemengd met pastinaak.

En een pittige gehaktbal maakt het helemaal af.

 

Ingrediënten voor 2 personen:

500 gr rode bieten
2 grote bataten
1 pastinaak
Snufje peper
Snufje zout
200 gr rundergehakt
1 ei
1 bosui
½ verse peper
Verse peterselie
1 scheutje tamari
Kokosolie
½ el yoghurt
½ el mayo

Aan de slag:

De rode bieten heb ik eerder al gekookt en in de koeling bewaard. In ruim water heb ik ze ongeveer 1 uur op het vuur gehad. Daarna heb ik ze met de hand ontveld.
De zoete aardappel net als de pastinaak schillen en in stukken snijden. Aan de kook brengen en gaar laten worden. De bietjes in kleine blokjes snijden. Gehakt mengen met ei, fijngesneden bosui en hele kleine stukjes peper en fijngesneden peterselie.
De braadpan op het vuur zetten met kokosolie en de gehaktballen hierin braden.
Aardappelen afgieten en een heel klein beetje vocht gebruiken voor het stampen. Daarna de bietjes toevoegen en de mayo en yoghurt. Een snufje zout en peper indien nodig. Tadaaaa!

Eetsmakelijk ?

Hartelijke (kook)groet,

Gerda Uiterwaal

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial