06-273 287 95 info@natuurlijkgerda.nl

Bolo de Caco. Eén van de lekkernijen van het eiland. Zelfs bij de koffie wordt deze geserveerd in een puntje. Bij de soep smaakt de bolo voortreffelijk. Maar ook gewoon als broodje kan hij dienst doen. De bolo is gemaakt van zoete aardappel.

Fijn en zacht brood en mijn herinneringen zijn net zo zoet als de aardappel. De zon schijnt dagelijks overdadig en de temperatuur haalt gemakkelijk de 20 graden. De dagen duren hier wel tot zo’n 18.30 uur. In tegenstelling tot Nederland. Daar duurt de dag op zijn allermooist tot 16.30 uur en anders tot 16.00 uur. Wat een verschil.

Mooiste eiland van de wereld

Madeira is een relaxte en zonnige bestemming. De natuur is verschillend van zacht en tropisch aan de zuidkant en ruig en Jurrasic-Park gelijkend aan de noordzijde. Prachtige golven kun je daar ook vinden. De natuur biedt de mooiste levada’s (wandelingen). Maar met een pittig en behendig Smartje is het ook heerlijk ‘surfen’ over het eiland. Van de kust tot in de bergen. Slingerende weggetjes en vele tunnels. Voor de mooiste natuur ga je noordwaarts en voor de lekkerste temperatuur en het relaxte zonnebaden ben je het beste af aan de zuidzijde.

Jurrasic park

In Funchal kun je makkelijk lopend afstanden afleggen om terrasjes en restaurantjes vinden. Talrijke petieterige zitjes en bijna op straat ook. De fijnste en zachtste wijnen kun je er vinden en het lokale drankje ‘poncha’ kun je niet overslaan. De maaltijden kun je fantastisch buiten nuttigen en dat nota bene in het winterseizoen. Het eiland is van alle gemakken voorzien en de lieflijkheid en zachtheid doet je hart smelten. De taal is even wennen en komt toch lastiger mijn gehoor binnen dan ik had gedacht. Enkele invloeden van het Spaans kan ik herleiden, maar dat is het dan ook wel.

Bijna drie weken mocht ik er vertoeven. In het zonnetje, in het zwembad, in de auto, in de buitenlucht, in de natuur, in de quinta, in een B&B. Genoeg te zien en te doen. Foto’s kun je bij de vleet maken van de vele kunstwerken die zelfs op deuren te vinden is. Iedere dag is de setting anders en dat heeft juist te maken met de aanmerende cruiseschepen. Iedere dag wisselt het plaatje in de haven. Van grote hotelboten als zijnde flatgebouwen tot de kleinere en meer bescheiden versies. Veel Engelsen of juist Duitsers of Denen.

Pompoensoep samen met bolo de caco

Op de dag van aankomst van de gasten in de quinta serveerde ik mijn pompoensoep uit. Voor een gezelschap van twaalf personen stroopte ik mijn mouwen op. Eerst twee flinke pompoenen snijden en andere groenten voordat het geheel aan de kook werd gebracht. Een flinke pan uit de gaarkeuken kwam eraan te pas om de hoeveelheid soep te kunnen herbergen. Samen met de soep werden de bolo de caco’s voorzien van kruidenboter met ui, veel knoflook en (platte) peterselie. Vers gekochte broodjes bij de lokale bakker. De geur en de zachtheid van de broodjes doet mij het water al in de mond lopen. Nu dus het recept. Eet smakelijk!

Ingrediënten:

  • 350 gr zoete aardappel
  • 150 ml kookvocht van zoete aardappel
  • 350 gr bloem
  • 9 gr gist
  • Snufje Keltisch zout
  • Snufje vers gemalen peper

Aan de slag:

Schil de zoete aardappel en kook deze ongeveer in 20 minuten gaar. Giet af en laat de bataat afkoelen. Bewaar een beetje kookvocht (150 ml). Pureer de aardappelen tot een smeuïge massa en laat ongeveer 10 minuten afkoelen.

Doe 150 ml kookvocht in de maatbeker van de Thermomix en voeg de gist toe. Doe de gepureerde aardappelmix erbij en daarbij de bloem. Mix het 15 sec op snelheid 6. Kneed 3 minuten zonder maatbeker erop om zodoende het deeg luchtig te houden. Met de hand kan ook natuurlijk, al duurt dat wat langer. Blijven kneden tot het een soepele massa wordt.

Dek af met een schone theedoek en laat dit 30 minuten staan. Vervolgens bolletjes maken en deze bestuiven met bloem. Rol deze bollen tot bolo’s in de bloem op het aanrecht. Een beetje plat strijken met de hand of een deegroller en met een doek afdekken. Nog eens 15 minuten laten rijzen. Doe de koekenpan op het vuur (zacht) en bak langzaam de gepoederde bolo’s zacht bruin. Omkeren met een spatel en klaar is Kees. Af laten koelen.

Kruidenboter maken:

125 gr. roomboter zonder zout, 4 teentjes knoflook, 1 kleine witte ui, handjevol verse bladpeterselie. Ontdoe de knoflook van de schil net als de ui. Pers de knoflook. Snijd de ui en de peterselie heel fijn. Meng dit door de roomboter. Snijd de warme bolo’s doormidden en besmeer deze rijkelijk met deze kruidenboter. Als een engeltje over je tong….

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial